În anul promisiunilor, în Botoşani există două grădinițe care par să fi fost înghețate în timp, păstrând condițiile de viață și igienă la nivel medieval. Unitățile au toalete precare, situate în curte și sunt lipsite de surse adecvate de apă pentru igienă. Această realitate este alarmantă pentru că atât cadrele didactice, cât şi cei mici sunt expuși unor condiții insalubre și periculoase în fiecare zi. 

Toaletele în aer liber, lipsa unui hidrofor funcțional și absența unor surse de finanțare pentru reabilitare transformă parcursul educațional într-un adevărat coșmar pentru comunitatea din satul Vițcani, comuna Cândești. Lumina pătrunde prin tavanul găurit, iar condițiile precare sunt un pericol evident pentru sănătatea copiilor.

„Şcoala se ocupă doar de procesul instructiv educativ. Nu se ocupă de investiţii. Mai mult de atât nu putem face”, a spus Elena Cobzaru, directorul şcolii din Cândeşti, la ObservatorNews.

Curtea grădiniței este un mediu nesigur pentru copii, lipsită de un gard corespunzător și plină de riscuri precum clădiri vechi în paragină sau deşeuri. Autoritățile locale cunosc foarte bine această problemă, dar soluțiile par a fi departe de a fi implementate.

Am făcut proiect pentru eficientizare energetică. Încercăm să facem tot posibilul să le facem, dar din fonduri proprii, având comunitatea mică şi fondurile sunt puţine, din fonduri proprii nu, numai prin programe”, a declarat Ştefan Coţofrec, primarul comunei Cândeşti.

Vecinii și părinții sunt disperați. Chiar dacă autoritățile locale susțin că educația este o prioritate, faptele arată altceva.

„Dezastru! N-au securitate şi baia. Plus de asta, merg copiii la toaletă ca pe timpuri. I-am dus şi nu vor să meargă la toaletă în curte, ei se tem”, se plânge un părinte.

Conform Ministerului Educaţiei, în România mai sunt aproape 200 de unități de învățământ cu grup sanitar în curte, dintre care majoritatea se află în judeţele Botoşani şi Vaslui.