Salariul mediu net a urcat la 4.876 de lei în februarie, în creştere cu 17 lei faţă de luna precedentă, arată datele publicate sâmbătă de Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai mici valori sunt în continuare în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, iar cele mai mari în tehnologia informaţiei.

Raportat la evoluţia preţurilor de consum, câştigul salarial mediu a fost în realitate uşor mai mic, faţă de cel din ianuarie, însă, comparativ cu februarie, anul trecut, a crescut cu 14 procente.

„Salariile cresc robust. Dacă ne uităm la evoluţia salariului net la nivelul lunii februarie, faţă de februarie anul trecut, creşterea este de peste 14%. Este destul de mult, mai mult decât dublu, aş spune, faţă de inflaţie, deci se câştigă putere de cumpărare. În acest an, mă aştept ca această creştere a salariului în economie să continue. Va fi sprijinită, foarte probabil, şi de creşterea salariului minim pe economie şi cred că ne aşteaptă o impozitare substanţială anul viitor şi probabil atunci se va pierde puterea de cumpărare prin impozitare”, spune Adrian Codîrlaşu, analist financiar, potrivit Rador.

În ceea ce priveşte salariul minim pe economie, potrivit autorităţilor, acestea ar trebui să crească de la 3.300 lei la 3.700 lei începând cu 1 iulie.