Unitățile de învățământ de stat vor primi, începând cu viitorul an şcolar, aproximativ 17 lei pentru fiecare elev, cu scopul de a desfăşura activităţi în cadrul programului „Săptămâna Verde”, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei.

Pentru a primi finanţare, şcolile trebuie să se înscrie la inspectoratul şcolar de care aparţin.

Înscrierea trebuie făcută în intervalul mai-septembrie 2024. Dacă există unităţi de învăţământ care nu se vor înscrie la termenul-limită sau în perioada de maximum o săptămână de la expirarea acestui termen, bugetele acestora vor fi alocate altor unităţi de învăţământ din acelaşi judeţ sau din municipiul Bucureşti, la decizia inspectoratului şcolar.

Cu banii primiţi se vor organiza tabere de mediu, excursii, ieşiri la filme, pentru a viziona documentare despre natură, sau se pot amenaja spaţii verzi în curţile şcolilor. Bugetul total alocat pentru anii 2024 şi 2025 este de 100 de milioane de lei. Unui elev îi va reveni 17 lei pe an pentru activităţile dintr-o săptămână.

Suma de 100 de milioane de lei alocată de Ministerul Mediului pentru finanţarea în şcolii a programului „Săptămâna Verde”, timp de doi ani, 2024 şi 2025, este de aproximativ cinci ori mai mică faţă de cea anunţată de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în iulie 2023, când fondurile europene erau de 100 de milioane de euro.