Angajații societății Locativa SA au protestat, marți după-amiază, în fața Primăriei municipiului Botoșani, împotriva deciziei de lichidare a companiei aflate în subordinea Consiliului Local (CL). Directorul instituției afectate, Cătălin Flutur, acuză primarul că lasă zeci de oameni fără loc de muncă pentru a tranșa un vechi război politic.

Hotărârea de desființare a societății Locativa a fost adoptată de CL în decembrie 2023, la propunerea primarului Cosmin Andrei. Inițiativa a provocat un val de revoltă în rândul salariaților, care și-au exprimat nemulțumirile și sentimentul de nedreptățire în ședința de plen.

Este un protest îndreptățit, știți ce s-a întâmplat în postul Crăciunului, când s-a anunțat dizolvarea Locativei. Am pus problema ce o să se întâmple cu acești oameni, cu familiile lor. Atunci a fost o promisiune, neonorată până acum, că se va găsi un loc de muncă. Lucru care nu s-a întâmplat. Au mai sărit niște ajutoare atunci, atât domnul Tănase de la Urban Serv a spus că va oferi locuri de muncă, cât și domnul Rogojinschi oferea posturi de păpușari pe la Teatrul <<Vasilache>>. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat”, a deplâns Cătălin Flutur.

El a subliniat că cei 44 de angajați ai societății Locativa sunt victime colaterale într-o răfuială personală.

Suntem în postul Paștelui și văd că domnul Cosmin Andrei vrea cu orice preț să desființeze Locativa. De fapt, este clar o problemă politică. Dumnealui are o problemă cu mine personal, nu cu acești oameni. Tot ce s-a invocat atunci când s-a luat hotărârea și știți cum s-a luat, cu un vot de 12 la 11, totul a fost absolut inventat. Mai mult decât atât, Locativa a încheiat anul în profit și toate lunile astea este în profit. Totul este o răzbunare politică și nu ar trebui să aibă nimic cu acești oameni care rămân fără serviciu”, a adăugat Flutur.

„Este un pericol public acest om”

Fostul primar și actualul candidat PNL pentru aceeași funcție proiectează noi acuzații asupra lui Cosmin Andrei.

„Săptămâna trecută a fost special la București să vorbească cu Oficiul Național al Registrului Comerțului, pentru că noi aveam un termen pe data de 19 aprilie și vă spun că a făcut trafic de influență acolo și un abuz. În momentul în care s-a prezentat acolo, cei de la Registrul Comerțului din Botoșani au fost obligați să dea o decizie, pe care au dat-o ieri, cu dizolvarea Locativa. Este un abuz și el s-a dus la București ca să mai ia un premiu, vezi Doamne, pentru acel proiect „Eminescu – o cultură, o rută”, care este 100% proiect făcut de mine. El nu a participat nici la închiderea proiectului, atât de mult îl interesează proiectul ăsta. Dar dacă procedează așa, vă spun că este un pericol public acest om”, a afirmat Cătălin Flutur.

Decizia de dizolvare a societății Locativa a fost atacată în instanță, iar magistrații ar putea pronunța o sentință săptămâna viitoare.

Noi suntem în proces, am avut primul termen, vom vedea ce hotărăște Tribunalul pe 24 aprilie. Indiferent ce va spune Tribunalul, cineva tot va fi nemulțumit și vom ajunge la Curtea de Apel la Suceava”, a menționat Flutur.

Între timp, angajații companiei vor continua protestele și negocierile cu primarul Cosmin Andrei.

Negocierile au decurs bine, numai că am un model de cerere pe care trebuie să-l completez, dacă nu suntem predispuși la o amendă. Pentru că trebuia anunțat cu trei zile înainte, noi o să facem cererea, merg la sediu și vin și o depunem. Până atunci, o să pichetăm în fața sediului nostru, unde avem voie, în incinta Locativa, după care de joi ne întoarcem aici la Primărie până când vom primi un răspuns de la cineva în legătură cu ceea ce am cerut”, a precizat liderul sindical Florina Antoche.