A XXVIII-a ediţie a Festivalului Filmului European va debuta la Bucureşti, joi, chiar de Ziua Europei, şi se va încheia la Chişinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare. Evenimente circumscrise festivalului vor avea loc, în perioada 10 – 12 mai, și la Cinema „Unirea” din Botoșani.

Potrivit Institutului Cultural Român, anul acesta, FFE propune un program generos de 40 de filme de lungmetraj – 34 în premieră naţională – şi două selecţii de scurtmetraje. Dintre acestea, 16 filme sunt regizate de femei şi două – coregizate de femei.

Continuăm tradiţia ediţiilor anterioare de a poposi în oraşe în care filmul european nu ajunge cu uşurinţă, dar noutatea este că am inclus pe harta din 2024 a festivalului şi Chişinăul. Este modul nostru de a celebra faptul că Uniunea Europeană a decis, în decembrie 2023, să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova şi de a omagia parcursul european al acesteia, în perspectiva de a fi din nou alături de România, ca state membre ale Uniunii”, a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman, vicepreşedinte al EUNIC – European Union National Institutes for Culture, într-un comunicat de presă.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.

În Bucureşti, Festivalul se desfăşoară între 9 şi 15 mai, la Sala Luceafărul (Gala de deschidere – joi), Cinema Elvire Popesco şi Cinema Union (10 – 15 mai) şi Cinemateca Eforie (11 – 12 mai).

Programul va continua astfel:

* Botoşani: 10 – 12 mai, Cinema Unirea;

* Târgu Mureş: 16 – 18 mai, Muzeul Judeţean Mureş – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia;

* Sibiu: 17 – 19 mai, Gala – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Sala Oglinzilor;

* Chitila: 17 – 19 mai, Parcul Valea Mangului;

* Curtea de Argeş: 18 – 19 mai, La Conac;

* Braşov: 24 – 26 mai, Centrul Cultural Reduta;

* Chişinău: 6 – 8 iunie, Cinema Odeon.