Un proiect de ansamblu de producție de energie regenerabilă din vânt, compus din trei parcuri eoliene ce ar urma să fie amplasate pe teritoriile a patru comune din județul Botoșani, a ajuns în faza acordului de mediu.

Proiectul presupune o putere instalată însumată de 305 MW, împărțită în 3 unități, de 75, 112 și 118 MW. Valoarea totală a investiției este estimată la peste 531 de milioane de euro. Ansamblul eolian va ocupa o suprafață de teren de aproape 84 de hectare, în comunele botoșănene Adășeni, Avrămeni, Manoleasa și Mitoc.

Dezvoltatorul este firma locală Mitoc Partners SRL, deținută indirect de companiile italienești Fri-El Hidro Power (38,25%) și Alerion Clean Power (36,75%), alături de avocatul român Edward Dobre (25%), conform termene.ro. Compania a depus la Autoritatea de resort raport de mediu și studiu de evaluare adecvată pentru proiect, luna aceasta fiind programată o dezbatere publică pe marginea acestora.

Grupul Fri-El, care include și Alerion, a fost fondat și este deținut de frații Thomas, Josef și Ernst Gostner, furnizori pentru Barilla și Nestlé, care dețin cea mai mare exploatație de cereale bio din România, potrivit Profit.ro.

Fri-El mai pregătește un parc eolian, de peste 200 MW, în județul Vaslui, în parteneriat cu George Constantin Păunescu, proiect care a primit deja acord de mediu.