Elevii de clasa a VIII-a, care au obtinut locul I la olimpiade naționale sau internaționale ori medalii la competiții școlare internaționale, se pot înscrie la liceul dorit fără să mai susțină examenul de Evaluare Națională.

Este vorba despre elevii care au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz, la competiţiile internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.

Dosarul trebuie să conţină cererea de înscriere în clasa a IX-a, cartea de identitate, dacă este cazul, şi certificatul de naştere, în original şi copie, foaia matricolă a claselor V-VIII cu media calculată, documentele doveditoare ale premiilor obţinute (în original şi copie).

După depunerea dosarelor, în perioada 10-18 iulie, acestea vor fi analizate de către comisia municipală de admitere, iar pe 22 iulie vor fi comunicate rezultatele repartizării absolvenţilor. În perioada 25-30 iulie va avea loc depunerea dosarelor la unităţile de învăţământ liceal unde au fost repartizaţi, conform Rador.