Festivalul de Artă „SMS – Seri Magice Săveni”, un eveniment cultural deosebit organizat de Asociația „Arlechin” din Botoșani și finanțat de Ministerul Culturii, ajunge anul acesta la cea de-a treia ediție. Evenimentul, desfășurat în perioada 27 mai – 2 iunie 2024, promite o săptămână plină de activități culturale și artistice menite să atragă atât tinerii cât și adulții din comunitatea locală și nu numai.

Cu sprijinul partenerilor principali – Primăria orașului Săveni, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Școala Gimnazială nr. 1 din Săveni și Centrul Județean de Voluntariat din Botoșani – festivalul oferă o gamă variată de producții teatrale, concerte, ateliere de teatru, educație muzicală, dans clasic și balet. Scopul principal al acestui proiect este de a promova arta și de a încuraja copiii și tinerii să se exprime și să se educe prin cultură.

Evenimentul debutează pe 27 mai cu spectacole de teatru pentru tineri și copii, susținute de trupe de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni și școli din localitățile Havârna, Mileanca, Vlăsinești, Manoleasa și Dângeni. Printre piesele prezentate se numără „Iedul cu trei capre”, „Peștișorul de aur”, „Fata moșului și fata babei” și „Motanul încălțat”.

Ateliere și spectacole pentru copii și tineri

Printre activitățile dedicate copiilor și tinerilor se numără ateliere de teatru-dans, moderat de Catinca Hanțiu, și spectacolul „Lumea poveștilor”, ce va avea loc pe 28 mai. Atelierul „Edu Dance – excelență în coregrafie” va ajuta participanții să înțeleagă relația dintre text, muzică și dans, contribuind la dezvoltarea personală și artistică a acestora.

Un alt punct de atracție al festivalului este lansarea cărții „Jocuri populare din județul Botoșani” de maestrul-coregraf Mihai Chelărescu și atelierele de jocuri populare. Aceste activități, desfășurate în localitățile Havârna și Vlăsinești, vor pune în valoare tradițiile și datinile locale, oferind copiilor și tinerilor oportunitatea de a descoperi și de a valorifica patrimoniul cultural local.

Pe 30 mai, publicul va avea ocazia să participe la un concert susținut de soprana Stephanie Madălina Radu în Parcul Central al orașului Săveni. Alături de ea, pe scenă vor urca interpreți și artiști cu recunoaștere națională, cum ar fi Emeric Imre. De asemenea, ansambluri artistice locale vor oferi momente muzicale inedite.

Festivalul include și ateliere de dans clasic și balet, moderate de Maria Lozanova și Dumitru Buzincu, primi balerini de la Opera Națională Iași. Aceste ateliere sunt menite să inspire și să dezvolte abilitățile artistice ale copiilor și tinerilor pasionați de balet.

Evenimentele se vor încheia pe 1 iunie cu Gala Laureaților & Concertul pentru copii și tineri „CINESTAR”, unde vor fi invitați interpreți și artiști de la Academia de Arte „Cinestar”. Conferința de închidere a festivalului va avea loc pe 2 iunie la Centrul Cultural Săveni.