Hotărârea de Guvern cu privire la majorarea salariului minim va fi adoptată săptămâna viitoare. Guvernul va trebui să vină cu precizări și cu privire la angajații din agricultură și construcții. În discuția cu jurnaliștii, premierul Marcel Ciolacu a declarat că punctul de amendă nu va crește odată cu creșterea salariului minim.

Hotărârea de Guvern cu privire la majorarea salariului minim nu va fi adoptată azi, în ședința de Guvern, ci săptămâna viitoare. Guvernul a anunțat că va crește salariul minim de la 1 iulie, dar nu i-a luat în calcul și pe angajații din agricultură și din construcții, care și ei primesc salariu minim, dar diferențiat.

Aceste două categorii au salariu ceva mai mare, iar guvernul va trebui să vină cu o decizie și pentru aceștia. Din informațiile Digi24, angajații din agricultura vor avea salariu crescut de la 3.400 de lei la 3.700 de lei, iar cei din construcții vor rămâne cu 4.500 lei, cât au acum.

Guvernul va stabili și măsura neimpozitării a 300 de lei din salariul minim, față de 200 de lei cât e plafonul în prezent. Important de precizat e că punctul de amendă nu va crește odată cu creșterea salariului minim. Acum, punctul de amendă e 165 de lei, reprezentând 5% din salariul minim.

Ar fi urmat să crească la 185 de lei, dar, înainte de ședința de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a transmis că punctul de amendă va fi înghetat, chiar dacă salariul minim se majorează de la 3.300 lei la 3.700 lei.

În urmă cu două zile, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că decizia pentru mărirea salariului minim este luată, adăugând că este nevoie de sprijinirea mediului de afaceri.

„S-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână ca fiind sumă neimpozabilă”, a explicat el.

Subiectul majorării salariului minim a iscat scandal în coaliție, după ce Ciolacu a anunțat majorarea fără a se sfătui cu colegii de guvernare. Premierul Marcel Ciolacu declara lunică este o decizie luată pe data de 15 decembrie, în Coaliţie şi nu îşi aduce aminte să fi fost altă decizie. Potrivit unor surse, liberalii nu se opuneau deciziei de majorare a salariului minim, dar spuneau că „asta trebuia să se discute cu Patronatele”.

Liberalii afirmau că singura problemă e cu cheltuielile bugetarilor, explicând că au crescut încasările, dar și cheltuielile, iar diferența dintre acestea este de 10%. Ei mai susțineau că „trebuie să reducem cheltuielile bugetare”, pentru că „nu mai putem funcționa așa”.