Doar jumătate dintre sistemele de irigații înființate în județul Botoșani sunt funcționale, acestea asigurând necesarul de apă pentru o suprafață de aproximativ 5.000 de hectare, a declarat prefectul Sorin Cornilă.

Potrivit oficialului, pe fondul cererii crescute, Agenția Județeană de Îmbunătățiri Funciare pregătește în acest an cinci sisteme de irigații, care cuprind șase stații de pompare și 21 de kilometri de canale. Rețeaua va putea furniza apă pentru 10.486 de hectare de teren agricol. Din această suprafață, doar pentru 5.086 de hectare s-au încheiat contracte în vederea irigării.

Județul Botoșani este mărginit de două mari râuri, Prutul și Siretul, suntem al doilea județ ca suprafață de luciu de apă din România și problema noastră principală este apa. Avem o companie de apă în colaps, nu reușim să ne dezvoltăm ca să asigurăm fermierilor și agricultorilor apă și nu am văzut nici un progres. S-au contractat pentru irigații un număr de 5086 de ha și cererea este din ce în ce mai mare”, a afirmat Cornilă, în ședința de joi a Colegiului Prefectural.

Celelalte cinci sisteme de irigații existente în județul Botoșani sunt nefuncționale.