Liceul cu Program Sportiv din Botoșani a marcat primul an de implementare a proiectului Erasmus+ în anul școlar 2023-2024. Rezultatele sunt remarcabile: 17 elevi și nouă profesori au participat la diverse cursuri de formare, activități de tip job shadowing și activități de dezvoltare personală, desfășurate în Grecia și Portugalia.

În perioada 1-5 aprilie, două mobilități Erasmus+ au avut loc la Școala Themistoklis SA din Piraeus, Grecia. Aici, 17 elevi și cinci profesori din Botoșani au fost întâmpinați călduros cu elemente românești, cum ar fi imnul național și ia românească.

Elevii au beneficiat de activități de comunicare și colaborare, exerciții practice, jocuri și dezbateri, dobândind cunoștințe și competențe profesionale, culturale și lingvistice. De asemenea, au avut ocazia să lege noi prietenii și să exploreze civilizațiile antice și modernismul elen.

Profesorii au participat la activități de tip job shadowing, asistând la orele de specialitate și discutând cu omologii lor greci despre sistemele de învățământ. S-au abordat teme didactice bazate pe pedagogia constructivistă și s-au căutat soluții pentru îmbunătățirea motivației și rezultatelor elevilor.

În perioada 23-27 aprilie, patru cadre didactice au participat la cursul de formare „Vitamin C Boosts Education!” în Caldas de Rainha, Portugalia, organizat de Asociația EDU2GROW. Acest curs inovator a pus accent pe utilizarea coaching-ului ca instrument de educație non-formală, vizând îmbunătățirea motivației și concentrării elevilor, dezvoltarea competențelor cheie europene și integrarea coaching-ului în practica educațională zilnică.

Participanții au explorat diverse aplicații și instrumente ce pot fi integrate în mediul formal de învățământ, îmbunătățindu-și abilitățile pedagogice și adoptând noi strategii educaționale. Profesorii s-au întors cu o viziune îmbunătățită asupra rolului lor de formatori și cu instrumente practice pentru a crea un mediu de învățare mai eficient.

Mobilitățile Erasmus+ au evidențiat importanța schimbului internațional de bune practici și inovații în educație, contribuind la îmbunătățirea calității învățământului la nivel european.