Cercetările privind cauzele exploziei urmate de incendiu care a avut loc, vineri, la un magazin Dedeman din Botoșani continuă. Între timp, bilanțul victimelor a ajuns la 15 persoane, dintre care patru sunt în stare gravă. Mărturiile martorilor și angajaților descriu clipe de groază.

A fost un zgomot extraordinar de puternic, s-a simțit ca un cutremur de 10 ori mai mare și când m-am uitat pe geam am văzut totul zburând. Și când am ieșit am văzut oameni întinși pe jos, niște fete de la contabilitate, că ei au contabilitatea sus la etaj, care au sărit efectiv”, a relatat o persoană.

„A sărit de la etajul 1”

Fiecare a încercat să scape cum a putut. Unii salariați au recurs la soluții extreme.

„Sora mea era înăuntru, s-a speriat și a sărit de la etajul 1, a scăpat doar cu o arsură minoră”, spune un alt martor.

„Serveam masa și dintr-o dată un flux foarte mare, tavanul a căzut peste noi, rigips. Am Încercat să fug, dar veneau geamurile care au bubuit”, a povestit altcineva.

„Erau doi tineri, unul jos, arși. Unii erau tăiați pe față”

Cei care au scăpat teferi au încercat să-i ajute pe răniți.

Erau foarte mulți. I-am scos. Erau doi tineri, unul jos, arși. Unii erau tăiați pe față de la geamuri”, relatează o altă persoană.

Bilanțul răniților –  angajați și clienți ai magazinului, care au ajuns la spital cu arsuri și traumatisme – a ajuns la 15. Printre victime se numără și un minor.

Explozia s-a produs în momentul recepției punerii în funcțiune a unei centrale termice din camera tehnică a magazinului, potrivit Știrile ProTV. Pompierii spun că sursa deflagrației este o acumulare de gaze în zona birourilor.