Centrul de consiliere şi tratare a persoanelor afectate de adicţii „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Protopopiatului din Botoşani a derulat pe parcursul anului şcolar 2023-2024, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IȘJ), sesiuni de informare şi prevenţie în mai multe licee din Flămânzi, Vorona şi municipiul Botoşani.

La finalul acestei campanii de informare care a ajuns la peste 1.700 de adolescenţi, a fost organizat şi un simpozion cu titlul „Adicţiile şi efectele lor”, la care au participat, alături de elevi, specialişti în domeniul adicţiilor, preoţi, voluntari şi membri ai grupurilor de suport.

Centrul de consiliere și tratare a persoanelor afectate de adicții „Sf. Apostol Andrei”-Botoșani a găzduit în această săptămână simpozionul „Adicțiile și efectele lor”, eveniment care a marcat finalizarea unei campanii de prevenţie derulată în liceele botoşănene în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

Simpozionul a început cu Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica „Sf. Vasile cel Mare” din Botoșani, iar elevii participanţi s-au bucurat de prezenţa pr. inspector eparhial Iulian Negru şi a doamnei Antoneta Negru, specialiști în domeniul adicțiilor de peste 20 de ani. De asemenea, au mai participat pr. prof. Liviu Botezatu, inspector pentru disciplina Religie, prof. Bogdan Suruciuc, inspector şcolar general, preoți şi profesori de religie.

Ne bucurăm că am dus la bun sfârșit această lucrare frumoasă. Am transmis tinerilor un mesaj foarte util şi de care ar trebui să ţină seama, anume că se supun unor mari riscuri atunci când sunt tentați să consume substanțe sau să experimenteze comportamente care pot duce la dependență. De asemenea, la fiecare clasă prin care am trecut și am făcut acțiunea de prevenție, am lăsat pliante pentru ca tinerii să știe că atunci când au o problemă sau întâlnesc astfel de situații pot apela oricând la ajutor de specialitate în cadrul centrului nostru. Am fost în 9 licee din județ, respectiv peste 60 de clase de liceu, însumând aproximativ 1.715 de tineri. Lucrătorii centrului şi voluntarii care s-au alăturat pe parcurs demersului nostru s-au mobilizat foarte bine şi sperăm să fi fost cu folos pentru beneficiari. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate și nădăjduim ca această lucrare să fie una binecuvântată și roditoare”, a transmis pr. Andrei Manolea, director al centrului de consiliere din Botoșani, citat de ZiarulLumina.ro.

Campania de prevenire a adicţiilor în şcolile din judeţul Botoşani a inclus şi un concurs desfăşurat pe două secţiuni: creaţie literară, respectiv arte plastice. În competiţie s-au înscris iniţial 75 de copii, iar după jurizarea lucrărilor, 31 de elevi au fost selectaţi să participe la simpozion. Cele mai bune creaţii au fost premiate, iar ceilalţi participanţi au primit diplome şi cărţi.

Consumul de droguri şi jocurile de noroc rămân cele mai problematice „deprinderi” ale adolescenţilor şi tinerilor, însă analizele specialiştilor au scos în evidenţă că acestea afectează şi alte categorii de vârstă, consumul, dar şi adicţia instalându-se de la vârste tot mai fragede, respectiv 10-11 ani.

De aceea, în anul 2023, Consiliul Superior de Apărare al Ţării a adoptat un document prin care se subliniază că problema consumului de droguri reprezintă „un atac la siguranţa naţională”.

În România, atât forma de prezentare a stupefiantelor, cât şi metodele de distribuire au cunoscut o diversificare vastă, ceea ce îngreunează tot mai mult lupta împotriva acestui flagel.

Prefectura din Bucureşti a realizat un sondaj la începutul lui 2024 care a evidenţiat faptul că unul din trei copii consideră că, în școala lui, consumul de droguri „este o problemă”.