Șapte incidente electorale și o infracțiune de fraudă la vot au fost raportate în județul Botoșani, duminică dimineață, până la ora 11:00, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).

Dintre acestea, cinci nu s-au confirmat, în unul dintre cazuri, pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, a fost întocmit dosar penal pentru infracțiunea de fraudă la vot, constând în aceea că la o secție de votare, din comuna Coțușca, o persoană a votat, deși nu avea acest drept. Iar într-un caz, a fost aplicată o sancțiune contravențională pentru faptul că o persoană a postat în mediul online o fotografie ce ilustra un afiș electoral”, a anunțat IPJ.

Potrivit sursei citate, sesizările au vizat preponderent continuarea propagandei electorale și turism electoral.

La nivelul județului Botoșani, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite. Până la acest moment, nu au fost sesizate incidente de natură a afecta desfășurarea votului, nefiind luată decizia suspendării acestei activități în vreo secție de votare”, precizează instituția.

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii au aplicat cinci amenzi în valoare de 7.000 de lei pentru continuarea propagandei pe rețelele sociale.

Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public. Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!”, este apelul IPJ Botoșani.