În ziua alegerilor, organizația PSD Botoșani a lansat acuzații grave împotriva contracandidaților liberali, susținând că aceștia au continuat propaganda electorală și după încheierea perioadei legale. Potrivit unui comunicat transmis de PSD, oponenții politici ar fi avut mai multe derapaje inclusiv în timpul campaniei, acte care au fost denunțate autorităților.

PSD susține că mai mulți botoșăneni au fost contactați telefonic de publicația locală „Vocea Botoșani”, care i-a îndemnat să voteze cu candidații liberali. De asemenea, candidatul liberal la funcția de președinte al Consiliului Județean ar fi continuat să transmită mesaje și postări pe rețelele de socializare, folosind sloganuri și mesaje specifice campaniei electorale, în zilele de 8 și 9 iunie.

Solicităm public contracandidaților să oprească astfel de practici ilegale. Solicităm organelor competente să se sesizeze pentru a constata și a sancționa practicile ilegale ale contracandidaților liberali. Legea electorală prevede că este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip și este sancționată cu amendă de la 1.400 lei la 2.000 lei. Să le fie rușine liberalilor pentru astfel de manifestări disperate de a manipula și de a obține voturi de la botoșăneni. Am transmis mai multe plângeri la BEM, BEJ și BEC, poliție pentru încălcarea legislației electorale de către candidații liberali”, au transmis social-democrații în comunicat.

Reprezentanții PSD au completat că „dincolo de masca omului venit din afara politicii, candidatul liberal pentru președinția Consiliului Județean Botoșani a avut cea mai murdară campanie electorală dintre toți candidații pentru această funcție”.

În timpul campaniei electorale a fost chemată de mai multe ori poliția pentru că liberalii au tocmit agitatori pentru a crea scandal la întâlnirile electorale organizate de social-democrați în mai multe localități din județ. Iar agitatorii au fost mereu însoțiți de un cameraman pregătit să surprindă o eventuală reacție nepotrivită din partea celor provocați la scandal. Candidatul liberal a cumpărat spații mari în presa centrală pentru a duce un război murdar împotriva candidaților noștri. În permanență candidatul liberal pentru CJ a atacat-o, a provocat-o și a jignit-o pe doamna președinte în exercițiu a Consiliului Județean, deși aceasta nu candidează pentru un nou mandat. Iar când aceasta l-a refuzat politicos, a reacționat cu și mai multă furie și răbufniri.

A refuzat public să semneze pactul propus tuturor candidaților pentru continuarea proiectelor cu finanțare europeană care se află în derulare în județul Botoșani. Și nu în ultimul rând, a refuzat propunerea de a renunța la disputele politice și de a pune alături de soluțiile noastre și soluțiile sale pentru dezvoltarea județului În final noi cu soluțiile, iar liberalii cu scandalul și cu provocările”, au subliniat social-democrații”, au relatat social-democrații în comunicat.

PSD a transmis autorităților competente, inclusiv Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Județean și Poliției, mai multe plângeri însoțite de dovezi privind încălcarea legislației electorale de către liberali.

Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei electorale se înțelege afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, cu excepția celor deja amplasate în timpul campaniei electorale, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secției de votare și în afara localului secției de votare, până la o distanță de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianțe sau candidați independenți, după data de 8 iunie, ora 7:00, până la încheierea votării conform deciziei BEC nr.162H din 24.05.2024”, a subliniat PSD în comunicat.

Plângerile depuse sunt disponibile AICI și AICI.