Înălțarea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine și celebrează înălțarea la cer a lui Isus Hristos, la 40 de zile de la Învierea Sa, în Joia din săptămâna a VI-a după Paști. „Înălțarea Domnului”, prăznuită anul acesta pe 13 iunie, este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas.

În creștinism, sărbătoarea Înălțarea Domnului marchează, așa cum spune și denumirea, înălțarea lui Isus Hristos la ceruri. Această sărbătoare este celebrată la 40 de zile după Paște, fiind menționată în Biblie, în cartea Faptele Apostolilor.

După Învierea Sa din morți, Isus s-a arătat discipolilor săi timp de 40 de zile, după care a fost înălțat la ceruri înaintea lor. În timpul Înălțării, Isus a promis discipolilor săi că va trimite Duhul Sfânt pentru a-i îndruma și a-i întări în misiunea lor de a propovădui credința.

În tradiția ortodoxă, Înălțarea Domnului este privită ca unul dintre marile praznice împărătești ale bisericii. Aceasta reflectă importanța teologică profundă a evenimentului, care simbolizează înălțarea umanității în persoana lui Hristos către Dumnezeu.

De sărbătoarea Înălțării, biserica ortodoxă organizează slujbe speciale și rugăciuni, în care se celebrează înălțarea lui Isus Hristos și se amintesc învățăturile și promisiunile Sale.

Înălțarea lui Isus Hristos la ceruri simbolizează și înălțarea umanității împreună cu el. Creștinii cred că prin încrederea lor în Isus și prin urmarea învățăturilor sale, ei sunt chemați să participe la viața divină și să aspire la trăirea în comuniune cu Dumnezeu.

În creștinism, Înălțarea Domnului este legată de credința în revenirea lui Isus Hristos în slavă pentru a judeca lumea și pentru a instaura Împărăția lui Dumnezeu. Aceasta îndeamnă credincioșii să trăiască în așteptarea și pregătirea pentru venirea Sa viitoare. Înălțarea Domnului este o sărbătoare care subliniază încrederea și speranța creștinilor în mântuire.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

De Înălțarea Domnului sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri și, chiar dacă nu mai sunt atât de mulți creștini care le respectă în 2024, unele dintre ele sunt încă foarte cunoscute. Ouă roșii de Înălțare Gospodinele roșesc câteva ouă pentru această sărbătoare și le ciocnesc, spunând „Hristos s-a înălțat”- „Adevărat s-a înălțat!”.

Despre aceste forme de salut, IPS Bartolomeu Anania afirma că sunt folosite fie din neştiinţă, fie din exces de evlavie, deoarece nu sunt atestate de Biserică, informează crestinortodox.ro. El a explicat că noi sărbătorim Paştile cu aserţiunea „Hristos a Înviat!”, la care ni se răspunde cu confirmarea „Adevărat, a Înviat!”, pentru că Învierea nu a avut martori, ea a fost receptată cu îndoieli şi necredinţă. În vreme ce Înălţarea Domnului a avut martori, ea a fost o despărţire izvorâtoare de lumină, deoarece ucenicii s-au intors în Ierusalim „cu bucurie mare”. Din acest motiv, în cărţile de slujbă nu există o salutare similară cu aceea de la Sfintele Paşti.

Obiceiuri și superstiții

Despre cei care mor în ziua de Ispas se spune că ajung direct în ceruri. Mai mult, cerurile sunt deschise între sărbătoarea Paștelui și cea a Înălțării. Se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii. Bătrânii spun că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.

Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul. În unele zone, oamenii se bat cu leuştean ca să fie feriţi de boli şi de rele. La fel şi vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. De asemenea, la Înălţare, se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!”.

Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă, fiindcă există credinţa că astfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte. De Înălţarea Domnului nu se spală rufe și nici nu se fac treburi în gospodărie, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie. Se spune că cei care fac aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinion.

În ziua de Înălţare, credincioșii ar trebui să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în zi de sărbătoare să fie spuse vorbe urâte, jigniri sau credincioșii să își facă reproșuri. De asemenea, tot în această zi este foarte important să mergem la slujba de la biserică și să ne rugăm pentru sufletele celor adormiți, dar și pentru noi, dacă trecem printr-o perioadă dificilă a vieții noastre.