O slujbă de pomenire a lui Mihai Eminescu a avut loc, sâmbătă, în Biserica Uspenia din municipiul Botoşani, în care a fost botezat marele poet.

Ceremonialul religios a fost oficiat cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la moartea „geniului poeziei româneşti”.

La eveniment au participat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, preşedintele Consiliului Judeţean, Doina Federovici, prefectul Sorin Cornilă, viceprimarul municipiului Botoşani, Bogdan Buhăianu, dar şi numeroşi oameni de cultură.

„Astăzi l-am pomenit pe marele poet Mihai Eminescu, spirit universal, care, prin activitatea sa, a adus România şi pe românii cei dragi ai săi la nivelul culturii universale, alături de Goethe, alături de Rilke, alături de Puşkin, dacă ar fi să ne raportăm doar la poezie. Prezenţa noastră aici în biserică nu face altceva decât să arată că nu ne uităm rădăcinile noastre. Să nu uităm că prin cultură s-a vindecat omenesc şi neamul românesc de multe răni de care a suferit! Să nu uităm că prin cultură!”, a declarat, la finalul slujbei, preotul paroh Marius Babiuc, care i-a îndemnat pe toţi credincioşii să citească poezie, potrivit Agerpres.

Slujba de pomenire a fost precedată de o depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Eminescu din curtea Bisericii Uspenia.

De asemenea, cu prilejul Zilelor Eminescu, sâmbătă seară va fi organizată gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia.