Poetul Lucian Vasiliu a fost desemnat, sâmbătă, câştigătorul celei de-a 33-a ediţii a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

Anunţarea laureatului şi decernarea prestigiosului premiu de poezie, acordat de Primăria Municipiului Botoşani, au avut loc în cadrul unei gale speciale organizate, sâmbătă, la Botoşani, cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Pe lângă acest premiu, Lucian Vasiliu a fost desemnat şi cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, la fel ca toţi ceilalţi 32 de poeţi care au câştigat anterior acelaşi premiu.

Poetul Lucian Vasiliu s-a născut la 8 ianuarie 1954, în comuna Puieşti, din judeţul Vaslui. A fost bibliotecar la Biblioteca Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi (1976-1980), apoi a fost muzeograf (1980-1989). Între 1990-2007 a fost director la Muzeul Literaturii Române din Iaşi. A debutat publicistic în revista „Convorbiri literare” în 1973, iar editorial în 1981, cu placheta „Mona-Monada”, apărută la Editura Junimea din Iaşi.

A iniţiat reapariţia Revistei „Dacia literară”, la 150 de ani de la interzicerea ei, şi fondarea Societăţii Culturale „Junimea 90”. Din 2007 devine redactor-şef al Revistei „Dacia literară”.

Lucian Vasiliu este membru al Uniunii Scriitorilor din România începând din 1990, iar în perioada 2002-2004 a fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor – Filiala Iaşi. În 2004 a fost distins cu Ordinul naţional „Meritul Cultural”, în grad de Ofiţer, conform Agerpres.

A mai fost nominalizat pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia pentru anul 2019 şi 2022, precum şi la premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2018, pentru cartea de poezie „Cod numeric personal”.

Pentru acest premiu au fost nominalizaţi: Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Lucian Vasiliu, Călin Vlasie şi George Vulturescu.

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu este organizat de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Botoşani, împreună cu Fundaţia Culturală „Hyperion – Caiete Botoşănene” şi Uniunea Scriitorilor din România.