Candidații care au câștigat mandatele de consilieri județeni au primit certificatele care atestă obținerea funcțiilor pentru care au concurat. Documentele le-au fost înmânate de președintele Biroului Electoral într-o ceremonie desfășurată, joi, în Palatul Administrativ. Evenimentul a fost marcat de atacuri și tensiuni între reprezentanții PNL și PSD, liberalii alegând să părăsească sala în timpul discursului susținut de președintele CJ Doina Federovici.

Succesorul ales de botoșăneni la conducerea Consiliului Județean, liderul PNL Valeriu Iftime, a lipsit de la eveniment, iar absența lui a fost criticată vehement de Doina Federovici.

Regret că nu este de față și viitorul președinte al Consiliului Județean, pentru că mi-aș fi dorit să-i adresez câteva cuvinte cu ocazia acestui moment important în care are loc transferul voinței cetățenilor către cei care urmează să îi reprezinte. Din punctul meu de vedere, prezența la acest eveniment, în primul rând, este o formă de respect față de cetățenii care te-au votat și ți-au acordat încredere. Și tocmai despre această încredere pe care ne-au acordat-o botoșănenii și domniei sale, și nouă tuturor, care ne aflăm în această sală, aș fi vrut să-i vorbesc domnului președinte al Consiliului Județean care își va prelua portofoliul din octombrie.

De asemenea, aș vrea să îi transmit domnului președinte ales că această instituție este foarte importantă. (…) Consiliul Județean nu va putea fi condus la fără frecvență. Poate până la preluarea mandatului va reuși să înțeleagă importanța acestei funcții pe care o va ocupa și va conștientiza dimensiunea implicării pe care va trebui să o aibă în actul administrativ. Administrația județului Botoșani nu este ușoară, pentru că suntem un județ mic, cu resurse bugetare limitate și este de la sine înțeles că nu trebuie să pierdem niciun cent din finanțările europene sau naționale pe care le-am obținut”, a afirmat lidera social-democrată.

Ea a subliniat, de asemenea, importanța Drumului Expres Botoșani-Suceava, un proiect pe care Valeriu Iftime l-ar fi desconsiderat. În timpul rostirii discursului, liberalii au boicotat în bloc evenimentul. Prefectul Sorin Cornilă a ținut să atragă atenția că lidera PSD și-a ales un moment nepotrivit pentru atacuri politice.

Aș vrea să dezaprob cuvintele doamnei președinte și felul în care a ales să pornim următorul deliberativ județean. Este rolul meu, al Instituției Prefectului, să asigur un echilibru, să fiu echidistant și așa am fost pe toată perioada campaniei electorale. Să știți lucrul acesta. (…) Lucrurile acestea le puteați transmite printr-un comunicat. Eu aș vrea ca activitatea din Consiliul Județean să fie cu totul altfel, să nu fie în felul acesta, cu tot felul de atacuri în momentul învestirii consilierilor județeni. Nu sunt subiectiv deloc, eu îmi exercit atribuțiile”, a fost replica prefectului Sorin Cornilă.