Un rapsod din județul Botoșani a primit titlul de „Tezaur Uman Viu”, alături de alte 13 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.

Distincțiile au fost acordate pentru talentul, efortul și caracterul excepțional al muncii lor.

Botoșăneanul învestit este rapsodul Dumitru Gânga. Născut pe 10 septembrie 1940, Dumitru Gânga este al doilea copil din cei zece ai familiei Gânga din Cristești. El a deprins de mic copil arta colăcăritului, fiind cel mai vestit vornic al zonei, preluând și ducând mai departe numeroase variante ale iertăciunii, obicei al ritualului de nuntă.

Au primit titlul și Elena Borţea din Vâlcea, Aurelia Dobrilă din Sibiu şi Elena Neagur din Galaţi, pentru meşteşugul ţesutului sau cusutului de haine tradiţionale, Ana Rogobete din Mehedinţi şi Emil Mihaiu din Cluj, ca interpreţi de muzică tradiţională, iar Dumitru Şotoroc din Dolj şi Teodor Tătar din Cluj, ca dansatori.

Au mai primit titluri geamgiul Ioan Goga din Cluj şi apicultorul Mihai Grama din Mureş. De asemenea, Petru Mateş din Hunedoara, care confecţionează instrumente muzicale şi Viorica Puţi, pricepută la împletituri tradiţionale pentru mirese.

Au fost desemnaţi „Tezaure Umane Vii” şi doi păstrători de tradiţii din comunităţile româneşti din Ucraina: Dumitru Iliuţă din Crasna, pentru prelucrarea lemnului şi Ion Şiman din localitatea Slatina, interpret de muzică instrumentală.