S-au demarat anchete peste anchete la Ibănești, după ce patronul unei fabrici de lactate și trei angajați au murit intoxicați. Oamenii au încercat să se salveze unul pe celălalt dintr-un bazin cu apă reziduală. Autoritățile spun că înăuntru a fost un amestec mortal de monoxid de carbon, acid sulfuric și amoniac. Familiile angajaților fac acuzații grave: dau vina pe patron pentru nenorocire.
Nenorocirea s-a petrecut în curtea unuia dintre cei mai mari producători din județ. Un muncitor a coborât în bazinul de decantare, adânc de șapte metri, ca să curețe fosa. N-ar fi purtat echipament de protecție, iar gazele nocive l-au doborât în câteva momente. Alți doi colegi au intrat să-l ajute, pe rând. Au avut aceeași soartă. Au leșinat, amețiți din cauza amestecului mortal de substanțe.
După ce a văzut ca primii trei bărbați nu mai ies din bazinul transformat în capcană mortală, patronul a decis să intre după ei. Nu a mai așteptat sosirea pompierilor și, chiar sub ochii soției și a altor martori din fabrica de lactate, a intrat și el în fosa.
„Tatăl meu a fost trimis prima persoană. A intrat acolo mai mult obligat. Toată ziua l-a stresat să meargă să repare o garnitură acolo. Îl amenință că îl dă afară. A mai intrat cineva, legat ca să poată să iasă. L-au scos imediat ceilalți”, a declarat revoltat fiul unui dintre angajații morți, citat de ObservatorNews.ro.
„Și-a dat drumul în bazin. Altul l-a ținut din funie. Când l-au slăbit, l-a rănit pe aici pe la coaste. Dacă nu îl trăgeau, murea copilul acolo”, povestește mama celui care a supraviețuit.
A început imediat o desfășurare impresionantă de forțe pentru salvarea oamenilor.
În stare extrem de gravă, patronul fabricii, în vârstă de 57 de ani, a fost trimis la spitalul din Botoșani. Pentru ceilalți doi angajați nu s-a mai putut face nimic. Vaporii toxici le-au fost fatali. Toți aveau între 43 și 57 de ani și erau muncitori cu experiență.
Câteva ore mai târziu, de la spitalele din Iași și Botoșani, au venit vești negre. Patronul și cel de-al treilea angajat, tatăl unei fetițe de doar 9 zile, care lucra de 20 de ani în fabrica de lapte, n-au reușit să supraviețuiască.
Fabrica din Botoșani este un jucător important pe piața de lactate
„S-a dus să-i salveze pe ceilalți și a rămas și el acolo. Le trebuiau mască de protecție. De ce l-au trimis dacă nu aveau mască?”, spun părinții bărbatului.
„Verișorul meu a intrat acolo împins de șeful lui. Au rămas doi băieți, o nevastă, era singurul sprijin în casă. Aștepta să-și însoare băiatul. Când să se bucure de viață, cineva l-a forțat să intre acolo”, a declarat o rudă a unui alt bărbat mort în fabrică.
În curtea fabricii, locul medicilor a fost luat de criminaliști, polițiști și inspectori de la protecția muncii pentru anchete. E cel mai grav accident de muncă din ultimii 25 de ani. Există speculații conform cărora fosa septică nu fusese curățată niciodată, deși firma funcționează de mai bine de un sfert de secol.
Fabrica din Botoșani este un jucător important pe piața de lactate. Are peste 30 de angajați și anul trecut a avut un profit de cinci milioane de lei. Firma a fost prima pe județ, în topul întreprinderilor.