Academicianul Dumitru Murariu, președintele Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice şi Medii Extreme din cadrul Academiei Române, va susţine, joi, la Sala Dalles din Bucureşti, conferinţa „Grigore Antipa – fondatorul unor institute de cercetări științifice și al dioramelor din muzeul care îi poartă numele”.
Cu acest prilej, va fi readusă în atenția publicului personalitatea savantului Grigore Antipa, cunoscut pentru contribuția sa în biologia românească și considerat unul dintre creatorii muzeologiei moderne. Născut la Botoșani, în 1867, Grigore Antipa a fost biolog, ecolog, militant activ pentru protecția naturii în România și în Europa, profesor universitar. Este cel care a întreprins primele cercetări de biologie marină din țara noastră.
A fost directorul Muzeului de Istorie Naturală (1892-1944), cel care a reorganizat acest muzeu în clădirea în care funcționează și astăzi. Antipa a introdus aici, pentru prima dată în lume, expoziția cu diorame (reprezentare spațială a unei porțiuni de ecosistem, în care se expun, în muzee, animale împăiate, manechine, n.r.), în care speciile erau prezentate pe categorii de habitate, în posturi naturale şi proiectate pe un fundal pictat (1907).
În prezent, diorama este impusă în toate tipurile de muzee la nivel internațional. A fost membru titular al Academiei Române și președinte al Secțiunii științifice din cadrul acestei instituții.