Parohia „Pacea”, din Botoșani sprijină tinerii cu resurse limitate, oferind gratuit tot ce este necesar pentru cununia religioasă. După ce au cerut ajutor pe rețelele sociale, comunitatea s-a mobilizat, iar în doar două săptămâni au fost programate 27 de nunți.
Într-un gest de solidaritate rar întâlnit, parohia Bisericii „Pacea” din Botoșani oferă ajutor complet pentru organizarea nunților tinerelor cupluri cu posibilități financiare reduse.
Totul a pornit după ce biserica din Botoșani a primit mai multe rochii de mireasă și costume de ginere. Părintele Marian Macuc a anunțat pe Facebook că, datorită donațiilor comunității, viitorii miri pot beneficia gratuit de rochia de mireasă, costumul de mire, verighete, lumânări de cununie și buchete.
Preotul încearcă să le găsească tinerelor familii chiar și nași de cununie, acolo unde este cazul, iar slujba oficiată la biserica Pacea ese gratuită.
„Practic, vor primi, GRATUIT, TOT ceea ce au nevoie, pentru a nu mai amâna Sf. Taina a Cununiei și a-și întemeia O FAMILIE”, a transmis preotul Parohiei „Pacea”, pe Facebook.
În plus, împrumută gratuit chiar și „rochii de ocazie pentru invitați”. Postarea a strâns mii de aprecieri și distribuiri pe rețelele sociale, dar și mulți oameni care și-au oferit ajutorul.
Astfel, după ce comunitatea s-a mobilizat, 27 de nunți au fost programate în doar două săptămâni.
„Avem deja mai multe cununii organizate și altele programate vara aceasta și ne dorim , ÎMPREUNĂ, să-i facem fericiți pe cât mai mulți miri”, a precizat preotul Marian Macuc, pe Facebook.
„Ne-a plăcut să ajutăm semenii în orice situații, nu se pune problema de a plăti ceva la biserică, ajutor oferim şi cu lumânări, cu verighete în măsura posibilităților. Și ne-am extins, au sărit oamenii, noi putem să facem coafură, noi video”, a declarat părintele, conform Știrilor ProTV.
Implicată este și preoteasa Ana Maria Macuc care a explicat că inițiativa a câștigat rapid popularitate după ce a fost promovată pe rețelele sociale, primind peste 2.000 de distribuiri.
„Și foarte mulți oameni ne-au contactat să ne doneze rochii, costume de mire. Încercăm să le facem ziua nunții cât mai frumoasă, pentru că fiecare om din lumea asta merită să fie fericit, mai ales în ziua nunții”, a spus aceasta, potrivit sursei citate.
Această inițiativă vine în contextul în care, în România, tinerii amână tot mai mult momentul căsătoriei. În 2021, vârsta medie de căsătorie a fost de 30,7 ani pentru femei și 33,8 ani pentru bărbați, conform INS. Deși numărul căsătoriilor a scăzut, în 2021 erau 5,2 căsătorii la mia de locuitori, mai mult decât media europeană de 3,2. În 2022, rata a crescut la 5,4, dar rata nupţialităţii în 2023 a fost mai mică, înregistrându-se 5,1 căsătorii la 1000 locuitori.
Totuși, în comparație cu alte state membre UE, țara noastră menține o rată mare a căsătoriilor, situându-se pe locul doi după Ungaria, conform statisticilor recente.