Peste 160 de mii de elevi vor beneficia din toamnă de burse de rezilienţă în valoare de 300 lei. Este vorba despre cei care au media generală peste şapte şi nu primesc stimulente de merit.

Bursele de rezilienţă au fost introduse anul acesta de Ministerul Educaţiei şi se adaugă la stimulentele financiare deja acordate elevilor pentru merite deosebite la învăţătură, excelenţă olimpică ori pentru reducerea abandonului şcolar.

Bursele de rezilienţă vor fi acordate din toamnă şcolarilor din preuniversitar, pentru a-i stimula să înveţe mai bine. Sunt însă şi mai multe condiţii de îndeplinit pentru ca elevii să beneficieze de aceşti bani, este nevoie de o medie generală de peste şapte, de notă maximă la purtare, cel mult 10 absenţe nemotivate pe lună şi, în plus, elevii trebuie să prindă un loc în primii 30% din clasă, potrivit Rador.

Bursa de rezilienţă va fi calculată în funcţie de numărul de zile de vacanţă şi de cursuri şi nu va avea, astfel, în fiecare lună, valoarea de 300 lei. De asemenea, aceste burse se vor acorda doar în timpul şcolii, nu şi în vacanţe.

Pe de altă parte, de bursă de rezilienţă vor beneficia şi elevii cu afecţiuni oncologice sau cronice, şcolarizaţi pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul aşa-numitei „şcoli din spital sau la domiciliu”.

Tot din anul şcolar care începe pe 9 septembrie, vor primi bursă socială şi elevii în vârstă de până la 30 de ani, neangajaţi pe piaţa muncii şi înscrişi în formele de învăţământ cu frecvenţă redusă sau în programele educaţionale de tip a doua şansă.