Centrul de Informare Turistică din Botoșani atrage atenția asupra stării de degradare avansată a Bisericii armenești „Sfânta Treime”, un monument istoric situat pe strada Armeană nr. 15, cu o istorie bogată și semnificativă pentru patrimoniul cultural al regiunii.

Construită între anii 1795-1797, pe locul unei foste Mănăstiri Armene cu hramul „Sfântul Axente” datată din 1560, biserica a fost refăcută în anul 1832, păstrându-și forma originală de navă dreptunghiulară cu trei compartimente. Turnul-clopotniță, comparabil ca dimensiuni cu cele ale bisericilor „Sf. Nicolae” – Popăuți și „Sf. Gheorghe”, se înalță pe trei etaje, primele două fiind boltite. În trecut, biserica era recunoscută drept cea mai frumoasă din Botoșani și una dintre cele mai impresionante din întreaga Moldovă.

Biserica impresionează prin arhitectura sa, cu o intrare marcată de un pridvor cu boltă, susținut de piloni și accesul într-o scară spiralată ce duce în turlă. Zidurile din piatră și cărămidă, pardoseala din dale de piatră și acoperișul din tablă sunt mărturii ale măiestriei meșterilor din acea vreme. În curtea bisericii, se găsea un cimitir confesional cu pietre funerare din marmură, multe dintre acestea fiind aduse din Constantinopol, cu inscripții în limba armeană.

În anul 1816, distinct de corpul bisericii, a fost ridicat un turn-clopotniță de dimensiuni impresionante, care, timp de mulți ani, a servit și ca turn de observație, fiind cea mai înaltă structură din oraș la acea vreme.

În prezent, însă, Biserica armenească „Sfânta Treime” se află într-o stare critică de degradare, agravarea situației fiind cauzată de prăbușirea cupolei în anul 1991.