Istoria unui fruct care începe în zonele tropicale continuă cu succes pe meleagurile autohtone. Pomii de kiwi, care în mod firesc nu ar fi putut ieşi din pământ românesc, prind rădăcini într-o localitate din Botoşani.
Totul a început dintr-o joacă, dintr-o curiozitate, acum 6 ani. Un gospodar a cumpărat un kiwi, l-a mâncat, apoi s-a gândit cum ar fi să planteze seminţele. Le-a uscat prima dată, după care le-a plantat într-un ghiveci acasă, relatează ObservatorNews.ro.
Cu timpul, plantele au început să se dezvolte. Iar după 2 ani au fost aduşi pomii în solar. Nu au fost pe rod din primii ani. În primul an au rezultat 10 fructe de kiwi, în al doilea an deja aduna în jur de 10 kilograme, iar abia din al treilea an – 20-30 de kilograme de kiwi.
Pentru că aici mai mult se testează această cultură, deocamdată de ele se pot bucura prietenii şi familia. Trebuie să se mai coacă: fructele de kiwi mai au nevoie de o lună-două. Însă legumicultorul care se ocupă de ei spune că sunt mai aromați și mai dulci.