Comunitatea din municipiul Botoșani este amenințată de pericole care acționează în grup. Siguranța publică pare să nu domnească pe străzile orașului atunci când găști de tineri, inclusiv minori, acționează violent dintr-o dorință bolnavă de divertisment negru și sângeros. O dorință pe care autoritățile trebuie să o extirpe cât mai curând, pentru ca teama să nu provoace reacții în lanț și nici să carantineze victimele în izolare.

Un caz recent de violență extremă a produs suferință adâncă în sânul unei familii și a semănat frică în rândul părinților. Fiul unui om de afaceri din Botoșani a fost desfigurat sub o ploaie de pumni și picioare, împărțite, fără vreo justificare, de agresori mulți și greu de tras la răspundere.

Totul s-a întâmplat vineri seară, pe Pietonalul Transilvaniei, când C.A. se îndrepta spre casă împreună cu un prieten. Nimic nu avea să prezică durerea care se apropia odată cu un grup de aproximativ 20-25 de adolescenți de etnie romă, complet necunoscuți, care a ieșit în calea băieților. Atacatorii cu vârste estimate între 13 și 18 ani au inițiat violența aruncând cu mere, apoi încercuindu-și victimele sigure: doi tineri care au încercat să riposteze doar prin cuvinte de mediere.

Jocuri sadice și violență extremă

În următorul minut, C.A. a fost pus la pământ cu un pumn, fără atenționare, fără motiv, fără explicație. Au urmat alte lovituri brutale la nivelul craniului și al feței, în timp ce tânărul încerca să își apere pe cât posibil bunurile din buzunare. Agresorii au continuat să atace cu rândul. Unul dintre ei a venit să își ceară scuze și a întins mâna spre victima slăbită deja în bătaie. Când C.A. a încercat să întoarcă gestul aparent de pace, s-a ales cu încă un pumn. A fost doar un act de batjocură parte dintr-un joc sadic și meschin, prin care agresorii își demonstrau supremația și obțineau intimidare.

Între timp, prietenul lui era îmbrâncit de la un agresor la altul, până când a reușit să sune la 112. Apelul preluat de Poliție a dispersat întregul grup. Puștii au luat-o la goană spre Centrul Istoric și s-au făcut nevăzuți. Victima lor principală a fost lăsată într-o baltă de sânge, dar a reușit să se ridice și să își păstreze coerența. Polițiștii direcționați la fața locului au dus băieții la Urgențe și au consemnat, în linii mari, firul evenimentului. Autorii vor fi identificați cu ajutorul camerelor de supraveghere din zonă, iar descrierile martorilor vor fi esențiale. Deocamdată, sunt doi oameni dispuși să relateze tot ce au văzut. Doar doi dintr-o mulțime de locatari care priveau temători de la geamuri, pentru că atitudinea civică se limitează, adesea, la Facebook.

Am strigat de multe ori după ajutor, am țipat amândoi, știm că era lume la geamuri. Nimeni nu le-a adresat vreo somație agresorilor, nimeni nu a strigat la ei, nimeni nu a intervenit să ne apere. Eram în mijlocul orașului, dar eram la fel de singuri ca pe un câmp. Am primit ajutor mai târziu de la cine ne așteptam mai puțin: niște bețivi care m-au spălat pe mâini cu bere până au ajuns polițiștii. Când au venit echipajele, grupul încă se mai zărea. Sângele de pe haine și sângele de pe jos arăta clar ce se întâmplase înainte să primesc vreo întrebare. M-au dus direct la spital”, a povestit C.A.

Olimpic, pasionat de cărți, câștigător în numeroase competiții de dezbatere, orator desăvârșit, combatant al discriminării și militant pentru pace. Vânăt, mutilat, cu o ureche înfundată, nas fracturat și deplasat, traumatizat și frământat de întrebări. Acesta este portretul actual al victimei C.A., un pacifist a cărui delicatețe s-a întors împotriva lui. S-a aflat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit? Ar fi trebuit să circule într-un perimetru „sigur”? Ar fi trebuit să stea acasă după lăsarea serii? Ar fi trebuit să implore milă înainte de a fi încercuit? A comis vreun păcat pentru care a fost pedepsit? Este aceasta lumea în care trăiește de fapt?

Comunitatea revoltată cere măsuri

Un of exprimat public de tatăl tânărului, într-un mesaj concis și plin de durere, a făcut ca poveștile să curgă. #MeToo. Oameni de toate vârstele au empatizat cu victima, pentru că au trăit pe propria piele experiențe similare. Au ieșit la suprafață și alte fapte de agresiune, hărțuire, șantaj sau tâlhărie pentru care autorii nu și-au primit nici acum pedeapsa meritată. Pentru că fie agresorii reușeau să impună retragerea plângerilor, fie circumstanțele nu lăsau loc de dovezi. Factorii potrivnici, lacunele procedurale, neputința și teama pentru cei dragi au descurajat victimele să continue lupta pentru dreptate. Pentru multe dintre ele, povestea s-a încheiat la durere.

Dar în această poveste, finalul nu poate rămâne la stadiul de recuperare fizică și psihică a victimei. Nu poate rămâne la teama că un om nevinovat ar putea fi atacat din nou de agresori pentru care sângele este recuzită de joc. Familia lui C.A., familia prietenului său, apropiații celor două victime și întreaga comunitate unită în jurul acestei povești cer măsuri de siguranță din partea autorităților. Cer o lume normală, în care timpul și locul să nu poată fi considerate interzise, o lume în care violența este combătută de la rădăcini și aspru pedepsită.

Nu trebuie să ne simțim nevoiți să purtăm arme asupra noastră pentru a face față unor pericole total neprevăzute. Nu ne dorim să trăim într-un oraș în care există o temere generală legată de anumite grupuri, anumite zone. Nu cerem măsuri împotriva unui gen sau a unei etnii, ci măsuri împotriva unor infracțiuni și comportamente prematur deviante. Instituțiile statului trebuie să concentreze resurse serioase înspre domeniul securității publice, înspre combaterea unor fenomene sociale. Avem nevoie de cadru, mijloace de apărare, pedepse și centre de reeducare pentru toți cei care comit acte de violență, adaptat vârstelor și gravității faptelor. Răul este cel care trebuie restricționat, nu libertatea oamenilor nevinovați și lipsiți de apărare”, este părerea unui membru din familia tânărului C.A.

Poliția a deschis un dosar penal în acest caz, iar medicii legiștii vor examina curând urmele de pe corpul victimei. Între timp, societatea civilă se unește. Oamenii care au aflat ce s-a întâmplat vineri noapte pe Pietonalul Transilvaniei cer dreptate și măsuri. Pentru că aceasta nu este doar problema lui C.A., a familiei și apropiaților. Este problema unei întregi comunități subjugate de teamă. Este problema fiecărui cetățean care are nevoie de siguranță.