Două focare de pestă porcină africană (PPA) au fost înregistrate în comuna Corni, a anunțat marți directorul adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Ovidiu Aionițoaie.
Potrivit acestuia, suspiciunea de PPA a apărut în cursul zilei de vineri, după ce medicul veterinar a fost sesizat că, într-o exploatație de 20 de porci, un animal a murit și altele aveau stare febrilă. În acest caz, prezența virusului nu a fost confirmată de analizele prelucrate la Suceava. Peste două zile, s-au raportat noi cazuri de îmbolnăvire.
„Vineri au fost semnalate primele cazuri de îmbolnăvire într-o exploatație, unde s-a înregistrat mortalitate și la un porc, exploatația având în total 20 de capete porcine. Din fericire, laboratorul nu a confirmat pesta porcină la acel caz, însă sâmbătă au mai fost semnalate alte cazuri. Colegul nostru, medicul concesionar, a fost anunțat asupra modificării stării de sănătate la porcii din alte două exploatații. În regim de urgență s-au recoltat probe de sânge pentru stabilirea diagnosticului în vederea trimiterii la laboratorul din Suceava. Ieri am avut buletinul de analiză din care, în cele două exploatații, s-a identificat virusul pestei porcine africane”, a explicat Ovidiu Aionițoaie, într-o ședință extraordinară a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor.
În aceste condiții, autoritățile sanitar-veterinare au decis uciderea porcinelor și incinerarea tuturor cadavrelor.
„Am declarat și notificat cele două focare de pestă porcină africană. Focarele sunt la distanță foarte mică. Prin ancheta epidemiologică vom stabili dacă există vreo legătură între cele două focare”, a precizat directorul DSVSA Botoșani.
Dacă animalele au fost declarate, statul îi va despăgubi pe proprietari pentru pierderile suferite.