Val de intoxicații cu ciuperci otrăvitoare în județul Botoșani. În mai puțin de 48 de ore, zeci de botoșăneni au ajuns la Urgențe după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Majoritatea aveau grețuri și dureri abdominale. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că unele specii de ciuperci sunt letale.

Ploile din ultimele două săptămâni au transformat pădurile din județul Botoșani într-o adevărată ciupercărie. Bureți, gălbiori și alte specii de ciuperci au umplut efectiv covorul pădurii. Mulți localnici din comune precum Bălușeni, Copălău, Vorona sau Cristești trăiesc efectiv din strânsul și vânzarea ciupercilor. Mulți locuitori ai municipiului Botoșani au profitat de bogăția pădurii și au plecat, pe capete, la cules ciuperci. Mulți au strâns pentru o tocăniță sau cantități mai mari pentru preparat zacusca. Experiența culinară a fost, însă, de rău augur pentru unii dintre botoșăneni. Zeci de persoane au ajuns la spital intoxicate.

„Ne-am confruntat cu un număr foarte mare de pacienți”

De vină, spun medicii, au fost ciupercile otrăvitoare culese și consumate. Unele specii otrăvitoare au fost confundate cu cele comestibile. Zeci de pacienți au fost aduși cu ambulanțele la spital. În ultimele 48 de ore au fost 30 de persoane tratate și internate din cauza ciupercilor otrăvitoare.

„Ne-am confruntat cu un număr foarte mare de pacienți care au prezentat tulburări digestive și cărora li s-a pus diagnosticul de intoxicație cu ciuperci. În medie, au fost 30 de cazuri, atât adulți cât și copii”, spune Ramona Guraliuc, medicul șef de la UPU Botoșani, conform Adevărul.ro.

Majoritatea pacienților aveau tulburări digestive și transpirație abundentă. Au fost internați pentru că pot apărea afectarea altor sisteme din organisme.

„Simptomatologia este predominantă digestivă, dar asta nu exclude afectarea pe aparate și sisteme Adică de la tulburări cardio-vasculare de tip tahicardie, bradicardie, hipo sau hiper tensiune până la tulburări neuro-senzoriale și astea apar chiar în primele trei ore de la consumul de ciuperci”, adaugă medicul Ramona Guraliuc.

Ciuperci culese după ureche sau specii care păcălesc

Medicii spun că mulți pacienți ajung la spital fiindcă consumă ciuperci fără să știe cu exactitate dacă specia respectivă este otrăvitoare sau nu. Alții sunt păcăliți de specii asemănătoare cu cele comestibile.

„Trebuie să fie cunoscător mare cel care le culege. Sunt specii care seamănă cu cele bune de mâncat, dar sunt otrăvitoare. De multe ori, pe la țară, trimit copiii. Le arată așa în mare ce și cum. Ei culeg cum știu, se lasă păcăliți de cum arată ciuperca, o bagă în găleată și iaca mai cade câte una păcătoasă”, spune un botoșănean.

Cel mai grav este faptul că sunt specii de ciuperci cu potențial letal. „Sunt specii de ciuperci a căror intoxicație poate reprezenta 90% ca și cauză letală, adică sunt incompatibile cu viața”, susține medicul șef de la UPU Botoșani.

Omphalotus olearius sau „buricul măslinului”, de exemplu, poate fi confundat ușor cu gălbiorii de un culegător amator, fără experiență. Spre deosebire de gălbiorii comestibili, Omphalotus olearis are cantități mari de iludină, cu impact toxic puternic asupra organismului uman. Inclusiv ciupercile din familia agaricus, adică cunoscutele „champinions”, au câțiva membri otrăvitori. Partea proastă este că ciupercile otrăvitoare din această familie arată la fel ca cele comestibile. Diferența o face doar mirosul. În familia Boletus, ciupercile otrăvitoare pot fi la fel de ușor confundate cu cele comestibile. Diferă doar sporii. Adică, otrăvitoare sunt doar cele care au sporii albi sau galbeni. În cazul hribilor situația este la fel de complicată. Membrii toxici ai familiei sunt greu de observat.