Pe 21 noiembrie, în calendarul ortodox este prăznuită sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia, așa cum mai este denumită în popor. Este primul eveniment important din Postul Crăciunului, marcat cu cruce roșie în calendar, o zi în care este dezlegare la pește.
În această zi, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri în mai multe zone ale țării, pentru a atrage norocul, sporul și sănătatea. Sărbătorită an de an la sfârșitul lunii noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este considerată aducătoare de noroc și sănătate, dar și ziua în care dorințele se împlinesc. Praznicul amintește despre momentul aducerii la templu a Fecioarei Maria de către părinții săi, Ioachim și Ana.
Ce reprezintă sărbătoarea
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în tradiția populară este cunoscută și sub denumirea de „Sărbătoarea Luminii”, „Ovidenia”, „Obrejania” sau „Vovidenia” (termen care provine din slavonă, în care „văvedenie” înseamnă „intrare”), scrie Digi24. Este sărbătoarea închinată Fecioarei Maria, celebrată în biserica catolică și ortodoxă în săptămâna imediat după începutul Postului Nașterii Domnului.
Părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana care, lipsiți de copii, s-au rugat la Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că, dacă vor avea copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Un înger le-a vestit că vor avea o fată pe care o vor numi Maria, iar la trei ani de la nașterea Maicii Domnului, părinții nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și au dus-o pe fiica lor la templu.
La intrarea în biserică a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o pe fată în încăperea „Sfânta Sfintelor”, acolo unde a stat până la vârsta de 15 ani. Ea avea să devină însăși „Sfânta Sfintelor lui Dumnezeu” și, din Ea, Iisus avea să ia trup.
În seara dinaintea sărbătorii, la Vecernie, se citesc trei texte profetice din Vechiul Testament, care sunt considerate „a trimite la Maica Domnului”, deoarece „Ea va deveni templu viu al lui Dumnezeu”. La fiecare citire se spune: „pentru că slava lui Dumnezeu a umplut templul Domnului Dumnezeu Atotputernic”.
În dimineața sărbătorii se slujește Utrenia (cea mai lungă și mai complexă dintre slujbele ceasurilor). Aceasta evanghelie este citită la toate sărbătorile Maicii Domnului și include Cântarea Maicii Domnului.
Începând cu această zi se cântă, la canoanele de la Utrenie, catavasiile (imn dintr-o cântare) Nașterii Domnului, semnificând pentru cei credincioși încă o etapă în apropierea și înaintea prăznuirea sărbătorii de Crăciun.