Noile reglementări ale ANRE impun ca proprietarii de apartamente să plătească o cotă parte la factura de energie termică consumată în condominiu, indiferent dacă sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire sau dețin individual centrale pe gaz. Deși ordinul a fost emis în martie, nemulțumirile au început să apară după ce oamenii și-au primit facturile pe luna octombrie, iar costurile au fost simțitor mai mari decât cele prevăzute.
ANRE a modificat reglementările cu privire la termoficare astfel încât, începând din această iarnă, locuințele debranșate de la sistemul centralizat vor plăti un tarif pentru căldura de care beneficiază prin țevile din apartamente, rămase de la sistemul centralizat. Ordinul prevede o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge până la 50% din factura totală a blocului.
„Noile reglementări adaugă această cotă, calculată în funcție de anumiți parametri, pe facturile tuturor locatarilor acelor blocuri unde există apartamente racordate la rețeaua publică de încălzire. Cei care au centrale termice sunt obligați să plătească pentru căldura care provine din conductele ce le traversează apartamentele, indiferent dacă acestea sunt izolate sau nu”, a explicat Bogdan Varasciuc, directorul Modern Calor.
Odată cu venirea frigului, populația din municipiul Botoșani a simțit impactul creșterii facturilor la încălzire. Nemulțumiți, oamenii au început să ceară explicații societății de termoficare.
„Ordinul ANRE e din martie, dar acum subiectul a devenit de interes pentru că octombrie a fost prima lună cu facturi mai consistente și s-au sesizat creșterile. De câteva zile mă confrunt cu un asalt de întrebări, au venit mulți oameni în audiență pentru a le explica de unde provine și cine reglementează acest cost suplimentar. Cei mai afectați de această nouă manieră de calcul sunt proprietarii care dețin centrale individuale. Însă societatea Modern Calor nu poate decât să se supună noii legislații în vigoare”, a mai precizat Bogdan Varasciuc.
Și repartitoarele devin obligatorii
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Costurile de montare ale unui astfel de dispozitiv sunt, în medie, de 200 de lei. Ulterior, firmele care citesc repartitoarele vor percepe lunar o taxă de la consumatori, undeva la 7 lei per calorifer.
În municipiul Botoșani sunt aproximativ 9.900 de imobile racordate la sistemul centralizat de încălzire, iar aproape 4.000 dintre acestea nu au repartitoare montate pe calorifere.