Zeci de bolnavi îndură constant batjocura unui medic din Ambulatoriul Spitalului Județean „Mavromati”, care lucrează după propria agendă și umilește pacienții. Marți dimineață a fost aglomerație în fața cabinetului de hematologie, în așteptarea doctoriței Ionela Dănilă, care se află în policlinică doar două zile din săptămână.
Cu toate că pe ușa cabinetului scrie că medicul primește pacienții de la 7:00 la 13:00, doar două asistente puteau fi găsite până la ora 10:30. Deși aveau programare, mulți dintre botoșăneni au fost nevoiți să se înarmeze cu răbdare până la sosirea doctoriței, singura care poate parafa documente destinate evaluării persoanelor cu handicap – așa cum sunt bolnavii de trombocită sau leucemie.
„Eu am venit de la Darabani și am plătit pe cineva cu 150 de lei să mă aducă cu mașina, pentru că nu am cursă să pot veni la timp și să am cu ce pleca acasă. Și mereu e aceeași poveste, când vine la timp, când nu vine, stau și aștept câte ore trebuie, nu am ce face. Dacă spun ceva, se supără (n.r.: medicul)”, a spus o femeie.
Un alt pacient aștepta de la ora 7:00, atunci când ar fi trebuit ca medicul să fie prezent la program.
„Tatăl meu are leucemie și este încadrat la gradul II de handicap, iar acum dosarul se reînnoiește și acea comisie cere referatul medical de la hematologie. Mi-au spus asistentele că este gata, dar trebuie parafat și semnat de doamna doctor, iar ea nu este. Și am trei ore de când tot aștept să apară”, a spus bărbatul.
„Eu aveam programare la 9 și văd acum mulți oameni care sunt aici cu mult înaintea mea, deci eu trebuie să îi las mai întâi pe ei. Și doamna doctor nu este. Eu atât nu pot să înțeleg: de ce mă chemați la o oră dacă știți că nu veniți atunci? Că doar nu eu stabilesc programarea, eu vin la ce oră mi se zice. Am așteptat alte dăți și câte cinci ore”, a povestit un vârstnic care se sprijinea în baston, pentru că loc pe scaun nu mai era.
Unii pacienți sau aparținători care s-au învoit de la serviciu au plecat fără să își rezolve problema.
„Nu am găsit-o nicăieri”
Când bolnavii au început să insiste cu întrebări, una dintre asistente le-a spus că medicul nu stă degeaba, ci „se află pe secție”, apoi a închis ușa. Una dintre paciente avea doar o nelămurire legată de dosarul medical, așa că a mers să o caute.
„Am fost pe secție și nu am găsit-o nicăieri. Celelalte asistente de acolo mi-au spus că nu au văzut-o acolo și că este în policlinică, adică la cabinet, iar asistentele de aici spun că este pe secție. Deci cred că nu este deloc în spital și ele mint și încearcă să o acopere”, a spus tânăra.
„Ne face ca pe toate animalele”
În așteptare, pacienții au început să își verse amarul și să se consoleze reciproc, vorbind despre umilința la care sunt supuși de fiecare dată când trec pragul cabinetului.
„(n.r.: Medicul) urlă la noi când se enervează, ne face ca pe toate animalele, ne jignește, ne dă afară… Și nimeni nu îi spune nimic pentru că vrea să-și rezolve problema cu dosarul de handicap. Pe mine m-a făcut <<vacă>> după ce am intrat o dată fără să-mi dea voie, deși ieșise cel dinaintea mea”, a spus resemnată o altă bolnavă.
Medicul Ionela Dănilă a apărut la 10:33 și a intrat în cabinet fără să scoată o vorbă. Avea un teanc de hârtii de parafat, așa că a durat câteva minute până ca asistentele să cheme pe rând pacienții. Totul părea să se desfășoare pe fugă, pentru că niciun bolnav nu petrecea mai mult de 2-3 minute în cabinet. În fond, toate problemele trebuiau rezolvate în acea jumătate de program rămasă până la închiderea cabinetului.