Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Recordul îl deține cozonacul, care se vinde în piață chiar și cu 190 de lei bucata. Iar produsele tradiționale s-au scumpit cu aproximativ 8%, spun specialiștii – un kilogram de jumări se vinde chiar și cu 85 de lei.
„Mărite prețurile. Toate s-au mărit, și la pui, și la porc, și la vită. De asta mă uitam la vită – era 30, acum e 33, deci peste tot s-a scumpit”, spune un cumpărător.
Cozonacii se vând și cu 200 de lei. Toba, caltaboșul și lebărul s-au scumpit cu 8%. Astfel, România are a cincea cea mai scumpă carne de porc din UE, arată datele Comisiei Europene, conform Digi24.
„Am fost anunțați pe creșteri de prețuri strict la produsele tradiționale, adică pe șoric, tobă, leber, anumite tipuri de costiță, cârnați, adică exact ce vrea omul pe masa de Crăciun. Creșterea e undeva la 6-8 procente, dar ce ne-a frapat e că primul pe listă e șoriciul”, spune Feliciu Paraschiv, reprezentant al Asociației Comercianților Mici și Mijlocii.
În prezent, în piețe, un kilogram de ceafă de porc fără os costă în jur de 35 de lei, iar mușchiul – 41 lei. Un kilogram de șorici se vinde cu 39 de lei, iar jumările ajung și 85 lei kilogramul.
Anul acesta, prețurile încep de la 70 lei pentru brazii mai mici și pot atinge câteva sute de lei pentru brazii mai mari. Comercianții spun că cei mai căutați brazi sunt cei de peste 1,5 metri. Aceștia costă în jur de 100 de lei.