După un deceniu de emoții, sacrificii și eforturi neîncetate, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani s-au întors „acasă”. Clădirea emblematică, proaspăt renovată, a deschis odată cu porțile și un nou capitol în istoria culturală locală.

Renovarea teatrului, unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale din Botoșani, a fost o adevărată provocare, care a necesitat ani de muncă intensă. Întârzierile au fost cauzate de dificultăți financiare și de complexitatea lucrărilor, care au trebuit să îmbine modernizarea cu păstrarea patrimoniului istoric.

„Pentru mine e ceva fenomenal. E acasă, așa simt!”, mărturisește actrița Oana Tudoran.

După zece ani, actorii teatrului au pășit din nou pe scenă, iar emoția momentului le-a umplut ochii de lacrimi.

Toți avem ochii înlăcrimați. E o mare bucurie. Nu-mi găsesc cuvintele. Ceea ce se întâmplă aici, e un spectacol în sine”, spune Alexandru Vasilachi, directorul teatrului.

„Nu mă așteptam să arate atât de frumos. Este peste așteptările mele. La cinci ani am pășit pentru prima dată pe scena aceasta”, spune actorul Răzvan Amitroaiei pentru ObservatorNews.

Cred că a curs și o lacrimă. Ne-am întors acasă, o casă nouă, minunată”, completează colegul Cezar Amitroaiei.

Și cum lumina reflectoarelor s-a reaprins după un deceniu de așteptare, noua scenă este acum dotată cu echipamente tehnice de ultimă generație, iar interioarele au fost restaurate cu grijă pentru a reda atmosfera autentică a clădirii care datează din secolul al XIX-lea.

E ca la o casă nouă. Desigur că emoțiile s-au văzut în ochii artiștilor. E o mare responsabilitate”, spune regizorul Dumitru Acriș.

Un nou capitol în istoria culturală locală

Autoritățile promit o agendă bogată cu spectacole, menită să transforme teatrul într-un veritabil pol al artei și culturii în regiune.

E sănătos ca niciodată sălile acestea să nu fie libere. Să fie ocupate de artiști, regizori, repetiții. Urmează a fi umplut iar cu energie foarte bună, sănătoasă, constructivă. Sunt artiști care au ce da, care au ce oferi publicului spectator”, subliniază regizorul Dumitru Acriș.

Pe 21 decembrie, spectatorii sunt invitați să trăiască magia unei noi ere culturale, atunci când va avea loc premiera unei piese de teatru.