Situație alarmantă în județul Botoșani. Zilnic, zeci de pacienți sunt puși în pericol din cauza ambulanțelor vechi, numai bune de trimis la casat. Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță se simte neputincioasă și așteaptă cu nerăbdare să înlocuiască întregul parc auto. Livrările noilor autospeciale s-ar putea face abia la anul.
Situația SJA Botoșani este una critică, mai ales că multe autosanitare din cele 49 de vehicule care se află în parcul auto pun în pericol viața pacienților, a echipajelor medicale, dar și a participanților la trafic.
„Această ambulanță care încă mai circulă la pacienți are 1 milion 200 de kilometri. Bordul e acum la 9999. S-a oprit”, spune un ambulanțier la ObservatorNews.
În acest moment, soluții nu prea există, majoritatea fiind cârpite și trimise pe teren. Regula spune că o ambulanță uzată trebuie să fie casată la fiecare 6 ani mai ales că unele depășesc kilometrajul acceptat.
Cele mai vechi ambulanțe circulă din 2008
„Peste 85% din efectiv au norma de casare făcută. La ambulanțe de obicei au schimbat ei motoarele, o dată, de două ori, chiar de trei ori. Cele mai vechi ambulanțe sunt din 2008, 2009. Așteptăm noile ambulanțe”, mărturisește Radu Nechifor, director tehnic SJA.
În aceste condiții, conducerea Serviciului de Ambulanță a solicitat înlocuirea „bătrânelor” vehicule, însă livrarea se va face treptat, începând cu anul 2025.
„Am discutat, am solicitat 45 de ambulanțe, da? Dintre care vor veni 17 ambulanțe 4X4 și restul 4X2, 27 de ambulanțe… și un C2”, declară Eduard Gurău, director SJA.
Până atunci, capcanele pe roți sunt întreținute cu costuri mari și riscuri imense.