Preot, scriitor și profesor universitar în New York, părintele Theodor Damian este botoșăneanul care împărtășește lumina literelor printre românii din diaspora. Unul dintre proiectele pe care le-a fondat este cenaclul „Mihai Eminescu”, o adevărată punte culturală și spirituală între cei de acasă și semenii de pretutindeni.
Profesorul Theodor Damian spune că sărbătorile de iarnă îi aduc aminte de cozonacul mamei și colindele cântate pe străzile din Botoșani, chiar dacă locuiește într-o metropolă definită de freamăt.
„Copilăria mea, ca a fiecăruia dintre noi, este o țară îndepărtată, dar pe care o purtăm în inimă toată viața, cam așa cum purtăm în noi, nedeslușit, dar sigur, imaginea paradisului în care ne-am început existența, copilăria existențială, perioada inocenței existențiale specifică și copilăriei noastre, paradis de care ne este dor tocmai pentru că acolo am început. În cazul meu, sărbătorirea Nașterii Domnului îmi evocă dragi amintiri: mama cu grija ei ca totul să fie de post în ceea ce mâncăm, învățarea colindelor, două-trei, în zilele precedente, pentru că eu și surorile mele urma să mergem cu colinda pe la casele din cartier în Botoșani, mirosul de cozonaci făcuți de mama pentru Crăciun, cozonaci de care nu aveam voie să ne atingem până în ziua praznicului după ce veneam de la biserică”, povestește părintele.
Despre New York, profesorul universitar are multe laude, pentru că a îmbrățișat fiecare oportunitate pe care lumea americană i-a oferit-o.
„Despre New York sunt multe de spus, un întreg volum. Mă voi limita la a menţiona doar faptul că mi-a plăcut viaţa multiculturală de acolo. Că eşti român sau din orice altă etnie, nu e nici o problemă. Toţi vin de undeva. Dacă ai un accent nu te întreabă de unde vii pentru ca să te pună la colţ, ca în unele ţări din Europa, ci din pură curiozitate. Frumuseţile metropolei newyorkeze au fost o fascinaţie şi pentru mine. Viaţa efervescentă, diversitatea stilurilor – arhitectonice, dar şi de viaţă –, deci multiculturalismul”, spune Theodor Damian într-un interviu pentru Ziarul Lumina.
Cenaclu dedicat lui Eminescu, pe pământ american
Cenaclul „Mihai Eminescu” a fost înființat în 1993, odată cu Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă și Biserica Ortodoxă Română „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
„Ne întâlneam în sala socială a bisericii închiriate vinerea seara la fiecare două săptămâni, cu excepția vacanțelor. În alte faze ne întâlneam în restaurantele românești din New York sau chiar la mine acasă, în format salon literar. Zeci, poate și chiar peste 100 de scriitori români din țară, din America de Nord sau alte locuri din diasporă au venit la noi să le fie lansate cărțile, lucru ce a contribuit efectiv la recunoașterea internațională a cenaclului”, relatează părintele.
Profesorul subliniază că Eminescu rămâne reperul central al culturii române și că cinstirea imaginii poetului este imperativă.
„De aceea, în fiecare an, timp de 30 de ani, la New York, am organizat simpozionul „Mihai Eminescu” în ianuarie, invitând profesori, cercetători, scriitori români să prezinte prelegeri pe teme ce le stabileam anterior, toate ținând de viața și opera lui Eminescu. În contextul dificil al tendințelor de deznaționalizare, de uitare a rădăcinilor, de ridiculizare a identității naționale, de atacuri asupra ființei neamului nostru, cred că raportarea noastră la Eminescu, la istorie, la valorile perene ale culturii și spiritualității românești, pentru că este o luptă, reprezintă un act de curaj și un mod necesar de a fi”, mai arată teologul botoșănean.