Pe 24 ianuarie se sărbătorește Unirea Principatelor Române, iar cu această ocazie, în județul Botoșani se organizează o serie de evenimente pentru a celebra importanța zilei.

Autoritățile din municipiul reședință au organizat, începând cu ora 11:00, o ceremonie lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, în fața Inspectoratului de Poliție Județean. Oficialitățile au depus coroane la monumentul domnitorului, după care mii de botoșăneni au asistat la defilarea unui detașament militar însoțit de polițiști și jandarmi. La finalul evenimentului, a fost intonată „Hora Unirii”.

Majoritatea unităților de învățământ au celebrat în avans Ziua Unirii, prin serbări, expoziții, vizite la diferite obiective culturale și concursuri tematice.

De ce se cântă Hora Unirii pe 24 ianuarie

Hora Unirii este o poezie de Vasile Alecsandri, publicată pentru prima dată în revista lui Mihail Kogălniceanu, cu titlu original „Hora Unirei”.

Textul poeziei este unul dintre simbolurile sărbătorii din 24 ianuarie (Unirea Principatelor Române), iar muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher, potrivit Digi24.

S-a jucat întâia oară Hora Unirii în 1857, iar apoi, în urma anunțului Unirii Principatelor Române 1859, a rămas un obicei de a se cânta și dansa în această zi cu o importanță istorică deosebită.

Hora Unirii sau versurile „Hai să dăm mână cu mână“ a ajuns imnul Unirii Principatelor, cea mai cântată melodie a vremii.