Postul Paștelui, denumit și postul Mare, începe luni, 3 martie 2025, și se va desfășura până sâmbătă, 19 aprilie. Pe 20 aprilie, credincioșii ortodocși și catolici sărbătoresc Învierea Domnului. Urmează o perioadă în care, cei care vor să țină post, nu vor consuma alimente precum carne, lactate sau ouă.
Postul Paștelui este cel mai riguros și mai lung post din calendarul bisericesc. Se întinde pe o perioadă de 40 de zile, de aici și denumirea de Patruzecimea sau Păresemile, și comemorează perioada de timp (cele 40 de zile și nopți) în care Iisus Hristos a ținut post și s-a rugat în pustiu. Este o perioadă în care se intensifică timpul de rugăciune și purificare spirituală.
Perioada postului reprezintă un timp de pregătire, atât trupească, cât și sufletească, înainte de sărbătoare dedicată Învierii Domnului. Înainte de Post, credincioșii respectă două evenimente importante, respectiv Lăsata Secului de carne (a fost pe 23 februarie 2025) și Lăsata Secului de Brânză (pe 2 martie).
„Este bine ca în această perioadă, creștinii să meargă să se spovedească și să se împărtășească. Acest post al Paștelui este despre alungarea întunericului și apropierea noastră, ca oameni, de lumină, mai exact de lumina sfintei Învieri. Este bine să participăm la sfintele slujbe, să dăm pomelnice pentru cei iubiți, dar și pentru cei care nu mai sunt printre noi. Postul trebuie să fie un prilej, un moment bun, pentru părere de rău pentru păcatele pe care, poate, le-am săvârșit, dar și pentru iertare, iubire și liniște”, a transmis pentru Digi24 părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.
Din 3 martie este prima zi a postului Sfintelor Paști, zi în care nu se săvârșește slujba Sfintei Liturghii.
„Începând cu această săptămână (din 3 martie) în biserică avem în fiecare zi Canonul cel Mare. Mai exact, mai multe slujbe bisericești care au un conținut important și la care îi rugăm pe credincioși să participe”, a transmis Părintele Gabriel Cazacu pentru Digi24.