Fostul premier şi fost preşedinte al PSD Victor Ponta şi-a anunţat, joi, candidatura ca independent la funcţia de preşedinte al României.
El susține că s-a „schimbat mult” faţă de cum era în urmă cu zece ani, afirmând că în acest deceniu a încercat să nu îi dezamăgească pe cei care l-au votat şi să îi „înţeleagă” pe cei care au votat împotriva sa la alegerile în care a fost învins de Klaus Iohannis.
„Am căutat soluţia cea mai elegantă prin care să nu-i deranjez pe liderii PSD care au înţelegea lor cu PNL-ul, ştiu că e mare presiune din partea PNL să fiu dat afară, şi nu mai am calitatea de membru al PSD. Dacă din teamă sau din slugărnicie o să vrea să mă excludă, am mai fost o dată exclus din PSD”, a declarat Ponta. „Vreau să confirm faptul că am luat decizia de a candida pentru funcţia de preşedinte. (…) Mă văd ca un preşedinte activ şi implicat care jumătate din zi şi-o va petrece la Palatul Victoria, alături de primul ministru, de membrii Guvernului pentru a pune în practică ceea ce ei au primit ca şi mandat de la poporul român şi ceea ce eu primesc ca mandat de la poporul român. (…) M-am decis să intru în această bătălie după ce am văzut, în primul rând, anularea alegerilor. A fost un eveniment şocant şi pentru mine şi pentru toţi românii”, a afirmat Victor Ponta, joi, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.
Fostul prim-ministru, care a demisionat din funcţie în urma valului de nemulţumire provocat după incendiul de la clubul Colectiv, a spus că s-a schimbat faţă de cum era în urmă cu un deceniu, arătând că în tot acest timp a făcut „eforturi” să îi înţeleagă pe cei care au votat împotriva sa şi să nu îi dezamăgească pe cei care l-au votat la scrutinul prezidenţial din urmă cu zece ani.
„Eu m-am schimbat mult faţă de acum 10 ani şi am din nou curajul şi energia să vin cu un proiect în care cred şi în care mulţi oameni cred”, a spus Ponta, vorbind despre o „Agendă prezidenţială până în 2030”.
Fostul premier a susţinut că prima modificare pe care o va propune Parlamentului va fi aceea ca referendumurile din România să „devină obligatorii” pentru ca ceea ce decid românii să fie implementat.