Lipsa de personal face ca doar două dintre cele trei săli de operație ale Spitalului Județean „Mavromati” să fie funcționale, iar pentru una dintre acestea programul intervențiilor este condiționat de urgențele medicale. Listele de așteptare pentru operații se întind pe câteva luni.
Secţia de Chirurgie a Spitalului Județean din Botoşani are 70 de paturi, care sunt tot timpul ocupate, ba chiar suplimentate din cauza aglomeraţiei formate. Din două săli funcţionale, una deservește după ora 14:00 doar urgenţele. A treia sală este închisă de mai bine de doi ani.
„Oricât de mult ne-am chinui, mai mult de 4-6 intervenţii de bloc operator de chirurgie generală nu se pot face. Dacă s-ar deschide sala 3, eu am nişte colegi extrem de capabili, care ar putea să facă şi chirurgie laparoscopică de alt nivel. Sala 3 ar trebui să fie a unei echipe odihnite, care nu are presiunea următorului caz care poate să vină, nu are presiunea unui abdomen acut sau a unei intervenţii care „pică plocon”, cu ghilimelele de rigoare, din pacienţii deja operaţi de pe sector. Deci este o presiune îngrozitoare”, spune Iulian Preda, medicul-şef al secţiei, citat de Rador.
Secţia de chirurgie generală mai are nevoie de un medic chirurg, şapte asistente, trei infirmieri, trei brancardieri şi şase îngrijitori. În aceste condiţii, medicii au întocmit liste de aşteptare pentru pacienţi. Unii trebuie să aştepte 60 de zile pentru o intervenţie chirurgicală.
„Nemulţumim pacienţii cronici, care sunt şi plătitori de taxe către Casa de Asigurări de Sănătate şi au dreptul şi ei la operaţii. Având o grămadă de cazuri urgenţe şi cu spitalizare perpetuă prelungită mult, nu poţi elibera un pat ca să te porţi civiliza şi cu acel cetăţean care are o hernie simplă, un colecist sau, nu ştiu, un lipom”, mai arată Iulian Preda.
„Medicii nu vin la Mavromati prin concurs dintr-un singur motiv: nu s-au organizat concursuri”, afirmă Corneliu Prepeliţă, managerul Spitalului Judeţean din Botoşani.