Clasa pregătitoare face parte din ciclu de învățământ primar și marchează debutul copilului în viața de elev. Reprezintă o perioadă de tranziție de la grădiniță la școală și le permite celor mici să se obișnuiască cu rutina și programa educațională.

Programa școlara de la clasa zero urmărește dobândirea mai multor competențe generale, adaptate nivelului de vârstă, cu ajutorul cărora copiii își formează o bază solidă pentru învățarea în următorii ani de studiu.

Înscrierea la clasa pregătitoare este obligatorie pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în anul curent, până la data de 31 august inclusiv, informează Digi24.

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025, inclusiv, pot fi înscriși în clasa pregătitoare în baza unei recomandări, dacă aceștia au frecventat grădinița, eliberată de către instituția frecventată.

Pentru copiii care se încadrează în limita de vârstă pentru înscriere, dar care nu au fost la grădiniță ori s-au întors din străinătate, recomandarea se eliberează de către Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE) sau Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE).

Ce înseamnă clasa pregătitoare pentru copii

În clasa pregătitoare, cadrul didactic le prezintă copiilor, o suită de jocuri sau antrenamente amuzante, care încurajează participarea activă, individuală sau de grup, și unde primează exprimarea liberă a propriilor idei și sentimente.

Accentul orelor de curs se pune pe creativitate, spontaneitate, și nu pe rigurozitatea științifică. Activitatea didactică se desfășoară într-o interacțiune permanentă cu copiii, astfel încât aceștia să fie stimulați să întrebe, să descopere, să aibă inițiativă să intervină și să își exprime ideile.

Materiile pe care le parcurg copiii în clasa pregătitoare sunt:

  • Comunicare în limba română;
  • Matematica și explorarea mediului;
  • Arte vizuale și abilități practice;
  • Muzică și mișcare;
  • Dezvoltare personală;
  • Educație fizică;
  • Religie;
  • Limba modernă.