Un jandarm din Botoșani, pasionat de detecția metalelor și istorie, a descoperit, joi seară, în pădurea din comuna Brăești, un topor din aramă în formă de cruce.
Obiectul antic a fost scos la lumină de plutonierul adjutant șef Romică Păduraru. Aflat în stare foarte bună de conservare, toporul are două brațe perpendiculare și tăiș orizontal. Obiectul a fost găsit la adâncimea de aproximativ 50 de centimetri, relatează reprezentanții Jandarmeriei.
„Artefactul, care a fost predat la Direcția Județeană de Cultură Botoșani, este posibil să dateze din perioada Culturii Cucuteni, când era considerat un simbol al puterii la comunitățile neolitice. Obiect de paradă, acest tip de topor cu lungimea de circa 25 de centimetri a fost folosit în ceremoniile magico-religioase, precum ritualurile de jertfire a unor animale”, precizează Dan Izotov, purtătorul de cuvânt al IJJ Botoșani.
Cultura Cucuteni este cea mai veche civilizație din Europa, datând din perioada 5.800 – 3.200 î.Hr. Denumirea este dată după satul cu același nume din apropierea Iașiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii care precedă cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic.
Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 de kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.