Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni a organizat, miercuri, etapa națională a concursului de nutriție din cadrul Proiectului „Culinariada”. Cea de a VI-a ediție a reunit participanți din 11 județe ale țării, care au expus 22 de preparate tradiționale specifice zonelor de proveniență.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), au concurat zeci de elevi și 19 profesori coordonatori reprezentând 14 unități de învățământ: Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” din Bacău, Liceul Tehnologic nr. 1 din Salonta, Școala Profesională „Tiberiu Morariu” din Salva, Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani, Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani, Liceul Tehnologic „Vlădeasa” din Huedin, Liceul Tehnologic din Hârlău, Liceul Economic „Petre S. Aurelian” din Slatina, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleul Silvaniei, Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, Colegiul Economic „Delta Dunării” din Tulcea.
De asemenea, a fost prezentă și echipa de robotică „North East Dynamics” a Liceului „Regina Maria” din Dorohoi.
„Echipele au celebrat tradiția culinară românească printr-un preparat reprezentativ pentru zona sau tradiția lor, aducând cu ei nu doar ingrediente, ci și povești ale satului, ale străbunicilor, ale obiceiurilor care au fost transmise din generație în generație. Competiția a fost strânsă, iar fiecare farfurie a fost o adevărată operă de artizanat culinar, în care ingredientele locale au fost folosite cu măiestrie pentru a crea gusturi de neuitat”, precizează IȘJ.
Juriul, cu expertiză culinară și culturală, a evaluat preparatele în funcție de autenticitatea rețetelor, tehnica de preparare, aprecierea din punct de vedere gustativ, specificul zonei de proveniență, ingredientele folosite și povestea preparatului.
Preparatele au fost notate de chef Radu Constantin Zărnescu, președintele Euro-Toques România, dr. ing. Anca Mihaela Gâtlan, prodecan la Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava, prof. Marcel Dupu, director al Clubului Copiilor din Dorohoi, Adina Grosu, directorul Festivalului Internațional „Mugurelul” și Ilona Cojocaru, administratorul Popasului „Cucorăni”.
Câștigătorii „Culinariadei” din acest an sunt echipa Liceului Tehnologic din Hârlău, pentru preparatul de bază, și echipa Liceului Tehnologic „Dumitru Mangeron” din Bacău, pentru desert.
„Toți concurenții au demonstrat pasiune pentru gastronomie, talent, atitudine profesionistă, dar mai ales apreciere a tradițiilor culinare românești, au înțeles că trebuie sa se perfecționeze constant, că sunt o generație de tineri cu mult potențial”, subliniază IȘJ Botoșani.