Autoritățile din Botoșani caută soluții urgente în cazul concedierii colective de la firma de confecții Artsana România SRL, care a anunțat încetarea activității din cauza reducerii comenzilor și a creșterii costurilor de producție. Nu mai puțin de 364 de persoane își vor pierde locurile de muncă.

Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Anca Apăvăloaie, precizează că instituția a desfășurat activități de informare a salariaților privind drepturile de protecție socială și a identificat opțiunile acestora pentru viitor:

Noi ne-am deplasat la sediul angajatorului și am desfășurat două acțiuni de informare a salariaților care au avut ca obiectiv aducerea la cunoștință a drepturilor de protecție socială pe care aceștia le au ca urmare a încetării contractului individual de muncă prin concediere. În perioada următoare vom anunța instituția prefectului și UAT municipiului Botoșani pentru a ne veni sprijin în conformitate cu prevederile locale însă solicitarea noastră este de a convoca de urgență o comisie de dialog social la care să participe pe lângă reprezentanții patronatului, angajatorii din domeniul confecțiilor și reprezentantul Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani. Sunt tot felul de cazuri de spețe identificate pe care le putem rezolva doar împreună”, a afirmat Anca Apăvăloaie.

Datele Ministerului de Finanțe arată că, în 2022, firma din industria textilă avea 504 salariați. Acum doi ani, societatea a avut o cifră de afaceri de 41,9 milioane de lei și o pierdere financiară de peste cinci milioane de lei.