Doi angajați ai centrului privat din Botoșani, în care erau exploatați prin muncă și abuzați mai mulți minori, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Alți trei reprezentanți ai instituției au fost plasați sub control judiciar.

Cele 15 victime, cu vârste între 10 si 19 ani, care locuiau în centrul respectiv, au fost preluate de autorități.

Administratorul centrului și unul dintre angajați sunt acuzați de rele tratamente aplicate minorilor, exploatare prin muncă și împiedicarea exercitării libertății religioase.

Magistrații Tribunalului din Suceava au admis propunerea procurorilor DIICOT, însă decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel din Suceava.

Alți trei angajați ai centrului privat au fost plasați sub control judiciar. Cei cinci sunt acuzați că, în ultimii 2 ani, ar fi recrutat minori cărora le-ar fi oferit adăpost în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea și folosirea în interes propriu a unor donații, cu precădere din străinătate, constând în sume de bani și bunuri și pe care i-ar fi abuzat atât fizic, cât și psihic.

Situația a fost sesizată de angajații DGASPC, după ce unul dintre minori a fugit din centru și a refuzat să se întoarcă, mărturisind, alături de alți patru copii, ororile prin care au trecut, conform Rador.

Vineri, procurorii DIICOT au pus în aplicare opt mandate de percheziție domiciliară în județul Botoșani, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

Toți cei 15 minori au fost instituționalizați în Centrul de Primire a Minorului în Regim de Urgență, unde beneficiază de toate serviciile, inclusiv consiliere psihologică. Pentru fiecare dintre copii, DGASPC urmează să stabilească măsuri de protecție pe termen lung.