Muzeul Județean din Botoșani desfășoară, în această perioadă, cercetări arheologice sistematice în cadrul așezării aparținând Culturii Cucuteni de la Stăuceni-Holm, descoperită în urmă cu 71 de ani. La lucrări participă și studenți din centrele universitare de la Iași și Cluj-Napoca, cercetători din Germania și Cehia.
Proiectul de cercetare, demarat în anul 2023, se desfășoară în parteneriat cu Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Botoșani și Muzeul Sileziei din Opava, Republica Cehă.
Cercetările, sprijinite de Primăria comunei Stăuceni, au ca obiectiv elucidarea sistemului de construcție a unei clădiri de mari dimensiuni, precum și prelevarea unor probe pentru analize interdisciplinare. Încă din primele zile s-a dezvelit podeaua clădirii, iar materialele ceramice nu au întârziat să apară.
Așezarea se încadrează în faza Cucuteni A3, având o vechime de peste șase mii de ani. Situl a fost descoperit în anul 1952 de către Ion Nestor, care a estimat inițial o suprafață de 19 hectare. După lucrările de scanare geomagnetică efectuate de studenți, s-a arătat că suprafața totală a acestuia depășește cu puțin 5 hectare, conform agenției Rador.
Cele dintâi rezultate ale cercetărilor de teren nu s-au lăsat mult așteptate. De la primele săpături, în perioada iulie-august 2023, au apărut artefacte pe care botoșănenii au avut ocazia să le vadă anul trecut la Ziua Porților Deschise.
Piesele descoperite în situl de la Stăuceni vor intra în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie din Botoșani.