Șase tineri au fost arestați preventiv și alți trei plasați sub control judiciar, într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT), cu suportul Serviciului de Combaterea a Criminalității Organizate, anunță Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).

Potrivit sursei citate, șapte persoane cu vârste între 17 și 37 de ani sunt cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc, efectuarea de operațiuni cu produse psihoactive, deținere de droguri pentru consum fără drept, respectiv complicitate comiterea acestor infracțiuni.

Din actele de urmărire penală a rezultat că, începând cu luna noiembrie 2023, în scopul obținerii de foloase materiale în mod facil, persoanele în cauză ar fi constituit o grupare infracțională organizată, specializată în vânzarea de droguri de risc și mare risc și substanțe cu efect psihoactiv. Încă de la constituire și până în luna iunie 2024, acestea ar fi acționat pe două paliere, de organizare și coordonare, respectiv de execuție.

Astfel, două dintre acestea, în calitate de lideri, ar fi procurat diferite cantități de canabis, MDMA, substanță cristalină 4 – CMC, cocaină, metamfetamină și 2 MMC pe care ulterior, membrii  grupului infracțional din cadrul rețelei de distribuție stradală le-ar fi comercializat pe bază de comenzi telefonice”, arată IPJ Botoșani.

În timpul anchetei, cei șapte suspecți au fost prinși în flagrant în trafic, transportând cu propriile autoturisme diferite cantități de droguri. Unul dintre suspecți, în vârstă de 24 de ani, este anchetat și pentru că a fost depistat la volan după ce a consumat metamfetamină, în Gura Humorului.

Două dintre persoanele cercetate în dosar, ambele de 19 ani, se află deja sub măsura arestului preventiv, pentru alte infracțiuni comise.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, menționează IPJ Botoșani.