Șoferii care au alimentat acest weekend au fost surprinși să constate că prețurile au fost cu 0,15 cenți pe litru mai mici decât săptămâna trecută. Acesta este un semn că schema de compensare a prețului combustibilului pare să funcționeze. Liderii coaliției de guvernământ vor decide astăzi dacă prelungesc această măsură după 1 octombrie. Fără ajutor de stat, prețurile ar putea înnebuni din nou, avertizează economiștii. Analiza prețurilor la benzină și motorină din România confirmă: șoferii au condus mai ieftin în ultimele trei luni.

Dacă în iunie, înainte de intrarea în vigoare a sistemului de compensare de 50 de lei pe litru – motorina costa în medie 9 lei și 20 bani, iar benzina – 8 lei și 65 bani – atunci după 1 iulie prețurile au început să scadă. O tendință ascendentă a fost observată și în august în cazul motorinei pe fundalul unui baril de petrol.

Pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina, șoferii care alimentează în weekend au declarat că prețurile la benzină au fost mai mici de 7 lei pe litru. Liderul pieței de distribuție a scăzut tariful la pompă cu 15 bani. Și alții au făcut la fel. La benzinăria cu cel mai ieftin combustibil din acest weekend, calculul este următorul: un litru de benzină standard costă 6 lei și 83 de bani, sau un plin de 45 de litri este 307 lei. În schimb, cea mai ieftină motorină costă 8 lei și 12 bani. Adică integral – 365 lei. Fără reducerea de 50, șoferii ar plăti cu 22 de lei în plus pentru un rezervor plin.