La aproape două săptămâni după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, aproximativ 700.000 de oameni au părăsit țara și nu se știe câți intenționează să se întoarcă, scrie Forbes Rusia. Cu toate acestea, o sursă din Administrația Prezidențială a declarat pentru Forbes că existau între 600.000 și 700.000 de ruși, dintre care 200.000 au plecat în Kazahstan.

Forbes a subliniat că încă nu se știe câți ruși au părăsit țara ca turiști, punctele de trecere a frontierei ruse sunt aglomerate din 21 septembrie, iar cetățenii ruși se aliniază la rânduri lungi în speranța de a evita mobilizarea anunțată de Putin. Cel mai frecvent a fost traversat punctul de control Upper Lars de la granița ruso-georgiană, unde oamenii au stat la coadă 4-5 zile fără mâncare sau apă.

200.000 de cetăţeni ruşiau intrat până acum în Kazahstan, a declarat şeful Ministerului Afacerilor Interne Marat Akhmetzhanov. Dintre aceștia, 147 mii au părăsit deja țara. Țările de tranzit prin cele care au părăsit Rusia sunt în principal Kazahstan, Georgia și Finlanda.

În doar o săptămână (19-25 septembrie), 66.000 de ruși au intrat în UE, cu 30% mai mult decât în ​​săptămâna precedentă, potrivit agenției de frontieră a UE Frontex.