Preţurile celor 14 produse alimentare de bază au scăzut deja cu până la 50%, a transmis, miercuri, Ministerul Agriculturii, după intrarea în vigoare, la 1 august, a Ordonanţei de Urgenţă nr. 67/2023 pentru ieftinirea alimentelor.

Analiza preţurilor din supermarket-uri evidenţiază faptul că scăderile substanţiale de preţ se înregistrează la produse cum ar fi: pâinea, uleiul şi cartofii, urmate de brânza telemea, mălai, făină albă şi zahăr, arată MADR.

Actul normativ vizează limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei.

„Mă bucur să văd că măsurile luate prin acest act normativ au un impact pozitiv asupra economiei româneşti şi că, împreună cu reprezentanţii supermarket-urilor, producători şi procesatori, am reuşit să găsim o soluţie viabilă care a dus la stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază şi la creşterea puterii de cumpărare pentru românii cu venituri mici şi medii”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.